Ma kezdődnek az érettségik. Meg tudná oldani ezeket a feladatokat?

2019.05.06. 05:15
Hétfőn a magyar írásbelikkel megkezdődnek az érettségik. A vizsga az elmúlt években sokat változott. Mutatunk néhány feladatot a tavaly őszi (igen, akkor is lehet érettségizni) magyar-, matematika-, történelem-, angol és földrajztesztlapból. Ilyen és ehhez hasonló feladatokat kell ma is tudni a végzősöknek. Önnek hogy menne?

Mindegyik feladat a könnyebb, középszintű érettségi feladatlapról származik. A példák után rákattinthat a teljes feladatlapra és külön a megoldásokra is.

Az Index folyamatosan követi az idei érettségi fejleményeit. Kedden és szerdán kora délután ismert tanárok élő videóban mutatják be az Indexen a középszintű matematika és történelem érettségi megoldásait.

Magyar nyelv és irodalom

  

Az írásbeli magyarérettségi két részből áll. Az első részben a diákok kapnak egy hosszú szöveget, és az ezzel kapcsolatos kérdéseket kell megválaszolniuk, illetve írniuk kell egy 120-200 szó terjedelmű, rövidebb érvelést vagy fogalmazást egy gyakorlati (nem irodalmi) kérdésről. Itt látható, hogy ehhez milyen támpontokat kapnak. A vizsga második részében 400-800 szavas irodalmi műértelmezést kell írniuk.  

  

A teljes feladatlap>>>

A megoldásokat itt találja pdf-ben>>>

  

Matematika

  

A mobilját minden középiskolás nagyon szereti. És vajon ezt a feladatot?

A teljes feladatlap>>>

A megoldásokat itt találja pdf-ben>>>

  

Történelem

  

A középszintű történelem írásbeli vizsga 3 órás. Az első részben egyszerű, rövid választ igénylő feladatok vannak történelmi források, képek, térképek, ábrák, grafikonok, táblázatok alapján.  A vizsga második felében egy magyar és egy egyetemes történelemmel kapcsolatos esszét kell írni. Itt egy egyszerű feladat egy forrás alapján.   

A teljes feladatlap>>>

A megoldásokat itt találja pdf-ben>>>

  

Angol

  

Egy idegen nyelvből is kötelező érettségit tenni a végzősöknek. A többség az angolt választja, de számos más nyelvből is tartanak vizsgát. 

A teljes feladatlap>>>

A megoldásokat itt találja pdf-ben>>>

  

Földrajz

  

A földrajz nem kötelező, csak választható tantárgy az érettségin, de ezt vajon meg tudja oldani? 

A teljes feladatlap>>>

A megoldásokat itt találja pdf-ben>>>