Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Magyarellenes ukrán püspöktől vonta vissza az állampolgárságot Áder János

2019.05.08. 18:20

A kedden megjelent Magyar Közlöny szerint magyarellenes ukrán püspöktől vonta meg az állampolgárságot Áder János köztársasági elnök, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy miért, ahogy az sem, hogy a püspök egyáltalán mikor és miért kapott állampolgárságot – írja a Népszava.

DSC0674
Fotó: keuapc.org

Begy Viktor, vagyis Viktor Vasziljevics Begy az ukrán autkefál ortodox egyház egyik püspöke, aki Kárpátalján évtizedek óta ismert magyarellenes megnyilvánulásairól. A férfi a 90-es évek elején társalapítója volt az ukrán nacionalista Népi Mozgalomnak, később pedig a parlamentbe is bejutott a Reformok és Rend Párt színeiben.

A Népszava szerint a férfi

  • már 1992-ben megakadályozta, hogy az ukrán parlament döntsön a nemzeti kisebbségek által jelentős számban lakott területek jogállásáról,
  • később több ukrajnai nacionalista értelmiségivel együtt tiltakozott a Verecke-emlékmű felállítása ellen,
  • tavaly pedig azért tiltakozott egy petícióban, mert az ungvári magyar konzulátus előtt álló kőtömbök egyikét magyar nemzeti színekre festették.

A harcos nacionalista Begyről először a Pershij nevű ukrán lap írta meg, hogy magyar állampolgárságot igényelt, de ezt még áprilisban el is vesztette. A férfi azt állította, hogy maga mondott le róla, és erről értesítette a magyar államfőt is. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a nacionalista püspök egyáltalán miért vette fel a magyar állampolgárságot, ahogy azt sem, hogy miért fosztották meg tőle. Emellett az sem tiszta, hogy a neki megítélt státusz jelenthetett-e nemzetbiztonsági kockázatot.