Trianon, szovjet propaganda és háztartási pénzügyek is voltak a töriérettségiben

2019.05.08. 07:54 Módosítva: 2019.05.08. 12:48

Szerdán történelemből érettségiztek a diákok. Az írásbeli középszintű vizsga 3 órás, a nehezebb, emelt szintű vizsga 4 órás volt.

A középszintű történelemérettségi megoldásait ma 14 órakor élő videóban ismerteti az Indexen Repárszky Ildikó, a Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium vezető tanára.

Az Eduline úgy értesült, hogy a középszintű írásbeli vizsga első részében az ókori Athénnal, a törökellenes küzdelmekkel, a második ipari forradalommal, a határon túli magyarsággal és a háztartások mai pénzügyeivel kapcsolatos feladatot is kaptak a diákok. Az önálló kifejtést igénylő esszéfeladatoknál aközépkori uradalmakról, a szovjet propagandáról, Szent István uralkodásáról és a trianoni béke hatásairól is kaptak kérdéseket a diákok. 

Középszint

A középszintű írásbeli érettségi első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges esszéfeladatokból áll. A diákok a feladatokhoz szöveges forrásokat, (vak)térképeket, fotókat, képeket, diagramokat, táblázatokat is kapnak.

Itt egy példafeladat a tavalyi középszintű érettségiből: 

aa

A teljes tavalyi feladatlap még több kérdéssel>>>

A megoldókulcsot itt találja>>>

A feladatsort kb. 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat közel fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik. A diákok idén már csak az állam által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlaszt használhatják. Az esszék megírásához kapnak helyesírási szótárt is.

Emelt szint

Az egyetemi felvételikhez szükséges emelt szintű írásbeli 240 percig tart. Ez a vizsga is két feladatsorból áll. A diákok először az első feladatlapot oldják meg, majd a dolgozatokat 100 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a második feladatlapot. A témák megoszlása és a használható segédeszközök megegyeznek a középszintű feladatokéval.

Itt egy feladat a tavalyi emelt szintű érettségiből:

ab

A teljes tavalyi feladatlap még több kérdéssel>>>

A megoldókulcsot itt találja>>> 

Az Oktatási Hivatal honlapján már látható a keddi középszintű és emelt szintű matematika érettségi hivatalos megoldókulcsa. A középszintű feladatlap megoldásait kedden Gerőcs László, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium vezető tanára és Csapodi Csaba, az ELTE oktatója ismertette az Indexen.