Leteperték az utasok a kalauzt bicskával fenyegető 19 éves részeget

2019.05.09. 23:45

A Berettyóújfalui Járásbíróság ítéletet hirdetett abban az ügyben, ami 2018 áprilisában történt egy Konyár felől Debrecen irányába közlekedő vonaton: egy férfi a bicskájával hadonászott, és dulakodott a kalauzzal.  

Az elsőfokú bíróság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak és testi sértés miatt bűnösnek találta a férfit, ezért halmazati büntetésül 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte 3 év próbaidőre felfüggesztve. A vádlott mellé a bíró pártfogó felügyeletet is elrendelt. 

A vádlott 2018. április 2-án délután Konyár-Sóstón részegen felszállt egy Debrecenbe menő vonatra. A 19 éves férfi utazás közben üvöltözött, ami miatt a jegyvizsgáló többször rászólt, és le akarta szállítani a következő állomáson. 

A férfi előbb megfenyegette a kalauzt, hogy kést ránt elő, ezután elővett egy bicskát, amit kinyitott, de az egyik utas rászólt, ezért azt eltette. Miután a vonat megállt a konyári vasútállomáson, a kalauz és az utasok szóltak neki, hogy szálljon le, ő azonban tovább akart utazni, ezért kinyitotta a nála lévő bicskáját, amivel elkezdett a publikum felé hadonászni, majd azt állította, hogy használni fogja, ha le akarják szállítani a vonatról. A kalauz és a férfi dulakodott, majd a sértett segítségére siető utasok a vádlottat leteperték, a bicskát pedig elvették tőle. A dulakodás során az ellenőr nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. 

Itt még mindig nincs vége, az őrjöngő 19 éves továbbra sem akart leszállni, követelte a bicskáját, majd elővett egy eldobható borotvát, de az utasok rászóltak, ezért azt eltette, végül az újabb felszólításra leszállt a vonatról.

A bíró súlyosító körülménynek hozta fel a hasonló jellegű bűncselekmények gyakori jellegét, valamint azt is, hogy a férfi büntetett előéletű, az elkövetés időpontjában ittas állapotban volt. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi tettét megbánta és nagyrészt beismerő vallomást tett. Az ítélet nem jogerős, azt a vádlott és védője tudomásul vették, míg az ügyész három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.