Alajos, Leila
20 °C
36 °C

A külügy bekérette a svéd nagykövetet

2019.05.10. 17:45

Bekérette Svédország budapesti nagykövetét Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, közölte a minisztérium az MTI-vel. 

Az államtitkár hangsúlyozta: hazugnak tartják a svéd miniszterelnök szerdai Magyarországot bíráló kijelentéseit. "A svéd miniszterelnök alaptalan vádaskodásait a leghatározottabban visszautasítjuk" - áll a KKM közleményében.

Amiben elhangzik még, hogy

  • "bevándorláspárti, azért bírálnak minket, mert nemet mondtunk a migrációra. Ez minden konfliktus alapja"
  • A sorozatos támadásokat elfogadhatatlannak nevezték, a közelmúltban a bevándorláspárti svéd szociális miniszter nácizmussal vádolta a magyar kormányt a családtámogatási program miatt. A KKM szerint ebbe a sorba illik a svéd miniszterelnök bírálata.
  • "Magyarország jövőjéről a magyar emberek döntenek, és nem a svéd kormány, ezt még a svéd miniszterelnöknek is tiszteletben kell tartania"

A svéd miniszterelnök szerdán a parlamentben azt mondta:

"Az EU többek között kereskedelmet és szabad mozgást foglal magában, ami nagyon jó, de az unió valójában demokratikus államok közössége is. Ezek olyan országok, amelyek tisztelik az emberi jogokat, a szólásszabadságot, a jogállamisági elveket, a szabad médiát, a szabad kutatást, és ezek az értékek most néhány tagállamban veszélyben vannak - Lengyelországban, Romániában, Magyarországon. A politika megzabolázza a médiát és egyetemeket kényszerít bezárásra. Most egy szélsőjobboldali hullám van, és a jobboldali szélsőséges pártok a saját céljaikra kívánják használni az EU-t, ezektől az államoktól inspirálva".

Legutóbb februárban kérették be Svédország budapesti nagykövetét, akkor az nem tetszett Szijjártóéknak, hogy a svéd szociális ügyekért felelős miniszter azt a megjegyzést tette közzé a Twitteren, hogy riasztó, ami Magyarországon történik.