Szennyvíziszapot dolgoznának fel az egerszalóki forrástól néhány kilométerre

2019.05.10. 11:35

Eger közelében egy régi homokbányát töltene fel minden évben 200 ezer tonna külföldről származó szennyvíziszappal és más hulladékokkal egy magyar cég – értesült a 24.hu. 

Az ötlet egy kis családi cégtől, a Midori-Öko kft.-től származik, amit 2011-ben alapított egy házaspár, azóta is néhány milliós éves forgalommal működik. A cég képviselői az egri járási hivatalhoz fordultak engedélyért, ami egységes környezethasználati engedélyezési eljárást lefolytatását írta elő, ebbe vonták be a közvetlenül érintett környékbeli településeket. Ezek vezetői csak innen szereztek tudomást a tervről. 

A Midori-Öko Kft. évi 200 ezer tonna kommunális mellékterméket szállítana Heves megyébe Olaszországból és Szlovéniából. Az iszapot az egerszalóki termálforrásoktól alig néhány kilométerre lévő bányában kevernék össze mésszel és homokkal, hogy talajjavító anyagot állítsanak elő belőle, a környékbeli kilenc település vezetői ettől nem túl boldogok.

A 24.hu-nak Berecz Kálmán, Kápolna polgármestere azt mondta, felmerült bennük a kérdés, hogy ha ártalmatlan, kockázatmentes hulladékról van szó, akkor miért nem helyben értékesítik, és miért éri meg több országon át utaztatni. Berecz közölte, petícióval fordulnak a kormányhivatalhoz, ebben a települések közösen tiltakoznak a tervezett létesítmény ellen.