Toroczkai Nemzeti Légió néven támasztja fel a Magyar Gárdát

DSC 4823
2019.05.14. 11:41

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke sajtótájékoztatón mutatta be „új honvédelmi szervezetüket”, azaz a legújabb kori gárdát, a 

Nemzeti Légiót

a párt központjában.

Azt mondta, az MSZP megpróbálta betiltani az egykor 12 ezer tagot számláló Magyar Gárdát, pedig a magyarságnak számos oka van az önvédelemre. Az „aljas munkát” a Fidesz folytatta, a Jobbik pedig elárulta a Magyar Gárdát, ezért most a Mi Hazánk folytatja a hagyományt. Új alapokon szerveződnek, nem a Magyar Gárda jogutódjai, de szeretnék azt az eszmeiséget, önzetlenséget továbbvinni.

Június 1-én Szegeden fognak megalakulni hivatalosan, de egyesületi formában már elindították a szervezet bejegyzését. Toroczkai azt mondta, azért Szeged, mert most lesz a 100. évfordulója a  Nemzeti Hadsereg  megalapításának, amikor Horthy bevonulásával „megtisztították Budapestet a kommunizmustól”. Jogászokkal készülnek arra, hogy mint a Magyar Gárdát, majd be akarják tiltani ezt is, de nem akarta elárulni hogy ez pontosan mit takar.

Fel fognak vonulni Törökszentmiklóson „a tisztességes, becsületes emberek védelmében", de a Nemzeti Légiónak, illetve az ezen belül megalakuló „nemzetvédelmi tagozatnak” feladata lesz az is, hogy honvédelmi ismereteket adjon át, hagyományőrző tevékenységet folytasson, és a kilakoltatott embereket is védeni fogják, meg fognak jelenni a törvénysértő(nek tartott) kilakoltatásoknál. Katasztrófahelyzetekben, például árvizeknél is segíteni fognak, ott lesznek majd az ilyen munkálatoknál.

Toroczkai bemutatott pár embert is, régi magyar gárdistákat, egy egykor a francia idegenlégióban szolgáló férfit és egy „Farkasok”-tagot. Azt is mondta, hogy a Betyársereggel működnek majd együtt. Ernyőszervezet akarnak lenni, begyűjteni már működő szervezeteket. Az alapszabályuk ki is mondja, hogy a hozzájuk csatlakozók több szervezetnél lehetnek tagok egyszerre. A Magyar Gárdára esküt tevők megmaradhatnak gárdistának, de csatlakozhatnak hozzájuk is, a szóba jöhető szervezetek vezetőivel felveszik majd a kapcsolatot.

DSC 4838
Fotó: Bődey János

„Szeretnénk a Magyar Gárda gerincét felhasználni és a kiüresedett sorokat újra feltölteni” – fogalmazott a sajtótájékoztatón az egyik leendő tag, Dorogi György. Szerinte a hadsereg „nem biztos, hogy képes megvédeni az országot, a rendőrség szerepét sem tudjuk pontosan behatárolni”. Elárulta azt is, hogy a jelentkezésnél felmérés lesz. Tagdíjat is szednek majd, és a tagok maguk veszik a felszerelést.

Toroczkai azt mondta, hogy Törökszentmiklóson formailag még nem lesz ott ez a légió, hiszen június 1-jén alakul meg hivatalosan. De mindenképp mennek vonulni, egyeztetnek a rendőrökkel, például alternatív útvonalakat adtak be. 

A politikus már a május 1-ji majálison is arról beszélt, hogy ne lepődjön meg senki, ha ilyesféle szervezet jön létre, a témát azonban felgyorsította, hogy Törökszentmiklóson egy – valószínűleg bedrogozott – férfi brutálisan megvert néhány embert, ami után a Mi Hazánk azt találta ki, hogy szimpatizánsaival  végigvonul a településen. Toroczkai most erről azt mondta, hiába a jogi ellehetetlenítési kísérletek, akkor is végrehajtják ezt a vonulást. 

A cigánybűnözés szajkózására alapozó politikát a Mi Hazánk részéről újra előhozó Toroczkai László néhány napja Törökszentmiklóst illetően arról beszélt, hogy „különböző cigány családok terrorizálják a helyi családokat”, és hozzátette, hogy ha a pártja kerülne kormányra, ők szibériai bérrabtartással szabadulnának meg ezektől az „antiszociális, szociopata” személyektől. A cigánytémán kívül a helyszín is jól jött a Jobbikból kiszakadt, a fideszes médiában a Jobbik ütlegelésére használt Mi Hazánk vezetőjének, hiszen Törökszentmiklós jobbikos vezetésű település, ahol így azt lehet demonstrálni, hogy a vezetés és a hatóságok nem tesznek meg mindent a közbiztonságért.

Toroczkaiék azt is bejelentették, hogy júniusban új szervezetet hoznak létre, ezt mutatták most be.

A politikai bejelentés utáni napon a rendőrség egyébként Karcagon elfogta a verekedő férfit, akit előzetes letartóztatásba helyeztek. A vonulást a rendőrség végül nem engedélyezte. A rendőrség szerint joggal feltételezhető, hogy a Mi Hazánk Mozgalom vonulása „kimondottan félelemkeltésre, a közösség egyes tagjai elleni erőszakra történő burkolt felhívást hordoz magában”. „Mindenképpen megtartjuk a demonstrációnkat Törökszentmiklóson” – írta erre a Mi Hazánk Mozgalom vezetője a Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy a bírósághoz fordulnak a tiltás miatt.