Gyakorlatoznak a Gripenek Budapest felett

IMG 9941
2019.05.17. 10:57

Olvasói levelek szerint két Gripen gyakorlatozik Lágymányos és Budaörs felett.

Nem tudom, hogy újra a grippeneinket riasztották-e, vagy gyakorlat de elég ijesztő volt. A szomszédos óvodából a gyerekek is sikoltozni kezdtek a hangahatás miatt. A gépeket nem láttam, de bukóra nyitott ablaknál is fülsiketítő hanggal jártak

- írta egyikük.

Egy másik olvasónk rögzítette is a gyakorlatozást a Kondorosi úton lévő lakásának ablakából. Mint írta, negyed 11-kor lett először figyelmes a hangra, először egy kis gép repült 2-300 méteren, majd megjelent egy nagyobb gép és nyugat felé fordult. Majd fél 11 körül jelentek meg a vadászgépek:

Több olvasónk szerint nem csak Gripenek, hanem más repülőgépek is alacsonyan repülnek a légtérben.

A hétvégén a honvédelem napja alkalmából haditechnikai bemutatót tartanak Budaörsön, a gépek feltehetően már erre gyakorlatoznak.

Frissítés: Elértük a honvédelmi minisztérium sajtóosztályát, ahol azt mondták, szerintük nem érhetett senkit váratlanul a Gripenek gyakorlatozása, hiszen tévében és rádióban is hirdetik a hétvégi eseményt. Tájékoztatásuk szerint

pénteken főpróba van, ahová számos iskolás gyereket is meghívtak. A bemutatón szombaton és vasárnap délelőtt is fel fognak szállni a Gripenek.

Frissítés: 13:45-kor: A Honvédelmi Minisztérium az MTI OS-en keresztül közleményt adott ki, amiben ezt írja:

Légibemutató miatt kell nagyobb hanghatásra számítani Budaörs térségében. A Magyar Honvédség 2019. május 18-án és 19-én a Budaörsi Repülőtéren a Honvédelem Napja alkalmából haditechnikai bemutatót és családi napot tart.

Szombaton és vasárnap a délelőtti órákban az ünnepélyes megnyitót követően a Honvédség helikopterei és repülőgépei tartanak bemutatót, ezért 10:00 és 12:00 óra között nagyobb hangahatásra kell számítani Budaörs térségében.

A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.

A lakosság megértését és türelmét köszönjük!

(Borítókép: Olvasói fotó/Index)