Orbán: Strache elfogadhatatlan kijelentéseket tett

2019.05.24. 09:29

Én mindent megteszek a néppárt sikeréért. Azt akarom, hogy az EPP nyerje az európai választást, de utána fájdalmas vita áll előttünk az irányvonalról

- mondta Orbán Viktor a Bild című német lapnak adott interjújában, amit az MTI szemlézett.

A miniszterelnök igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy még mindig a politikai otthonának tekinti-e az Európai Néppártot, és azt mondta, az EPP-től függ, hogy a Fidesz a pártcsalád tagja marad-e, vagy másokkal köt új szövetséget.

Orbán közölte, nem akarja, hogy az EPP a politikai baloldallal kösse össze a sorsát, mert ez az oldal olyan dolgokat képvisel, amelyek tönkreteszik Európát, Németországot is. A baloldal nem feltartóztatni akarja a migrációt, hanem támogatni, és egy európai szocializmust javasol, amelynek az árát a németek, és kisebb mértékben a közép-európaiak is megfizetnék.

Viszont például Olaszországban Matteo Salvini belügyminiszter, a jobboldali Liga elnöke jó munkát végez, ezért a választás utáni időben semmilyen szövetséget nem kellene kizárni.

Az osztrák botrányról azt mondta, az osztrák belpolitikába semmilyen módon nem kívánunk beleszólni, erről az osztrák választóknak kell dönteniük. De Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnökének lemondásáról kijelentette,

egy politikus számára a legfontosabb az emberek bizalma, Strache pedig elfogadhatatlan kijelentéseket tett és emiatt elveszítette ezt a bizalmat.

A sajtószabadság helyzetéről szólva megjegyezte, hogy őt a média minden felületén élesen kritizálják. "Jó volna, ha egyszer hátszelem lenne a magyar sajtóban, mert most folyton ellenszélben haladok" - fogalmazott.

A kormányfő úgy vélte, hogy az EPP-n belüli vita elmérgesedése a skandinávok és a Benelux-országok hibája, amelyek valójában a Fidesz kizárását akarták, az EPP vezetői pedig "túl gyengék" voltak a kezdeményezés visszautasításához. Manfred Weber ehelyett kijelentette, hogy nem akar a magyarok szavazataival az Európai Bizottság elnöke lenni.

Ez a magyar nép, a magyar választók olyan megsértése, hogy jelöltként tarthatatlanná vált, és ezért már nem lehet támogatni. Manfred Weber gyenge vezető, és ugyan becsületes ember, de nem hajlandó a saját értékeiért küzdeni, hanem csupán igazodik, már nem konzervatív politikus.

Orbán egyelőre nem kívánta megnevezni, hogy Manfred Weber helyett kit támogatnak majd.

Donald Trumpnál tett látogatásáról azt mondta: rokonok az igazságtalanságban az amerikai elnökkel, mivel egyikük sikereit sem ismerik el. Amerika és Magyarország ugyan más súlycsoport, de mind a ketten sikeresek vagyunk a magunk ligájában. Az amerikai gazdaság jobban fejlődik, mint korábban, a bevándorlás témakörében szintén mély egyetértés van, és mindketten fellépnek annak érdekében, hogy Izraellel fair módon bánjanak.

Soros Györggyel kapcsolatban leszögezte, hogy a vele folytatott vitának semmi köze az antiszemitizmushoz. Mint mondta, a kaszinókapitalizmussal, az átláthatatlan finanszírozású és politikai érdekeket szolgáló NGO-kkal, a spekulánsokkal van bajunk.

Angela Merkel jövőbeli távozásáról azt mondta, ezt csak akkor hiszi, ha látja. A politikus nagy űrt hagy maga után Európában, és mióta a úgy döntött, hogy részlegesen visszavonul, Európában már egyáltalán nincs vezetés.

Európának erős német kancellárra van szüksége, világos, szilárd elképzelésekkel. Ez az igazság, akár tetszik nekünk, akár nem. Angela Merkel még nem távozott, de már most hiányzik.