Ha plakát van a szavazókör előtt, az nem biztos, hogy szabálytalan

2019.05.26. 14:39 Módosítva: 2019.05.26. 17:31

Javában zajlanak a 2019-es európai parlamenti választások. Magyarországon a kampány még a szavazás ideje alatt is düböröghet, de van néhány kivételes tiltott helyzet és helyszín ezen a napon is.

Néhány olvasónk fotókat küldött nekünk olyan kampányplakátokról, amiket a szavazóhelyiségek épületeinek közvetlen közelében helyeztek el. Egyikük például Szegeden a 315-ös választókerületben a Fidesz-KDNP "a bevándorlást meg kell állítani" plakátjait látta. De jöttek hasonló fotók olvasóinktól a 2. kerületből, a 3. kerületből, a 6. kerületből, a 16. kerületből, Hajdúböszörményből vagy Solymár hatodik választókerületéből is.

De nézzük csak az idevágó törvényt. Eszerint nem folytatható kampánytevékenység a szavazás napján 

  • a szavazóhelyiségben, és abban az épületben, ahol a szavazóhelyiség van,
  • annak az épületnek a bejáratától számított 150 méteres távolságon belül, amiben a szavazóhelyiség van,
  • és mindezeken a területeken belül olyan módon, hogy az a benne tartózkodó választópolgárokat befolyásolja választói akaratukban.

Itt viszont fontos megjegyezni, hogy a hatályos törvények szerint 

az nem ütközik törvénybe, ha ezek a plakátok a szavazás napját megelőzően (tehát vasárnap előtt) kerültek ki. Csak akkor törvénysértő, ha a szavazás napján történik így.

Tehát, ha korábbról ott maradt plakátokat lát a szavazóépületek 150 méteres körzetében, az nem szabálysértő.

Ön látta, hogy a szavazás napján olyan helyre kerültek ki kampányplakátok, ahol egy nappal korábban még hűlt helyük volt? Van fotója, vagy videója?
Küldje el nekünk!