Magyarul beszéljél, szétverem a fejedet!

2019.06.01. 22:05 Módosítva: 2019.06.02. 18:30

A Facebookon a héten elkezdett terjedni egy videó, amin az látható, hogy a tököli Tesco biztonsági őrei körbevesznek egy földön fekvő, kétségbeesett férfit, akivel a biztonsági szolgálat egyik embere agresszívan kiabál, káromkodik és a gumibotját lóbálva veréssel fenyegeti.

A videóban elhangzik egy másik biztonsági őrtől, hogy értesítették a rendőrséget, rájuk várnak. Azt is mondja az egyik, Szent György Kft. feliratú pulóvert viselő őr, hogy a földön fekvő férfi egy koldus, aki siketnémának mondja magát. A biztonsági őrök saját állításuk szerint a férfi támadása után léptek fel erőszakosan, akinek egy társa is volt, de ő elfutott a helyszínről.

Az egyik biztonsági ember a karján rámutat egy duzzanatra, amit állítólag a dulakodás közben szerzett. Ez a férfi mondja azt is, hogy a fekvő férfi köcsögmagyarozott.

Képek a videóból. Kép: Szabó Sn / Facebook
Képek a videóból. Kép: Szabó Sn / Facebook

A videón elejétől a végéig folyamatosan káromkodva üvölt az egyik biztonsági őr, és veréssel fenyegeti a megfélemlített, földön fekvő férfit. Miközben a feje felett lóbálja a gumibotot olyanokat kiabál, hogy

Magyarul beszéljél te szarházi!

és

Nekiesel a torkomnak? Hivatalos személy vagyok!

továbbá

A társad meg izé, elfut? Vissza lesz hozva ő is, neki is a fejét szétbaszom!

Itt a videó, ami szerdán került fel a Facebookra, állítólag aznap készült:

Megkerestük az ügyben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot. Sajtószóvivőjük levélben írta meg, hogy az eset körülményeit vizsgálják, garázdaság bűntett miatt nyomoz a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság.

Frissítés: Cikkünk megjelénése után közleményt küldött a Tesco. A közlemény szerint "a biztonsági őrrel szemben – még az áruház területén belül  fenyegetően és erőszakosan fellépő személyek ellen" zajlik jelenleg rendőrségi eljárás.

Ugyanakkor a Tesco elvárja a biztonsági szolgálatot ellátó cégek vagyonőreitől, hogy minden esetben jogszerűen, a felmerülő helyzetnek megfelelő érzékenységgel, és az emberségességet maximálisan szem előtt tartva lássák el a feladataikat. Ennek érdekében a szolgálatot ellátó cégek vagyonőrei rendszeresen tréningeken vesznek részt

– írja a cég. A tököli áruház területén dolgozó biztonsági szolgálatot a Tesco "haladéktalanul felkérte", hogy az őrök kríziskezelését érintő tréninget ismételjék meg, és a jövőben tegyenek meg mindent azért, hogy az előírásoknak megfelelően járjanak el. A cég elfogadhatatlannak tartja a felvételen látott viselkedést, és elhatárolódik attól.