TV2: Nem figyelmeztette a Viking kapitánya a Hableányt

2019.06.02. 21:32 Módosítva: 2019.06.02. 22:53

Nem figyelmeztette a szállodahajó ukrán kapitánya rádión a Hableányt, hogy előzni kezd, ezt mondta a Tényeknek egy másik kapitány, aki akkor a közelben hajózott. 

Tolnay Zoltán hajóskapitány, aki a közelben dolgozott az egyik hajón a sok közül, arról beszélt, hogy kötelességük szerint folyamatosan figyelik a rádiót, de szerinte a baleset előtt a szállodahajó ukrán kapitánya biztos, hogy nem használt rádiót. 

Azt mondta, a hajórádiókon több frekvencia is be van állítva, de semmiféle előzési szándékról, figyelmeztetésről, vészjelzésről nem hallottak semmit a rádióban. 

Azt állítja, csak azután jelentkezett, hogy maga alá gyűrte a kishajót. Ráadásul ekkor nem értették, mit akar, mert egy mondaton belül angol, német és orosz szavakat is használt. Tolnay például egy magyar hajóközleményből tudta megállapítani, hogy katasztrófa történt. 

A TV2-nek nyilatkoztak az elsőként a Margit hídhoz érkező rendőrök is, akik szintén nem tudták még akkor, hogy baleset történt. 

A Viking Sigyn szállodahajó május 29-én ütközött össze a Hableány turistahajóval, 7 holttestet találtak, 21 ember eltűnt, a katasztrófát hét ember élte túl. A Viking ukrán származású kapitányát, a 64 éves, odesszai Jurij C.-t szombaton egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezték, hogy feltétlenül biztosított legyen a jelenléte ennek a nagy súlyú eseménynek a nyomozásánál. 

Az indoklásban azt írta a bíróság, hogy a gyanú szerinti cselekmény, ami miatt a kapitányt letartóztatták, bizonyítottság esetén 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A megalapozott gyanút pedig a helyszíni szemle jegyzőkönyve, fényképfelvételek, kamerafelvételek stb. támasztják alá.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport