Egy nap alatt 8 centivel emelkedett a Duna vízszintje

2019.06.06. 14:20

Egy nap alatt 8 centimétert emelkedett a Duna vízszintje Budapestnél, tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Szerdán délben a fővárosban 451 centiméter volt a vízállás. Csütörtökön 11 órára 459 centiméterre emelkedett a vízszint. Budapesten péntek délutánig a vízszint tíz centimétert nem meghaladó emelkedése, majd újbóli lassú apadása valószínű. A 400 centiméteres szint alá jövő kedden reggel mehet be a vízszint.

Az országban jelenleg 523 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség.

A Duna vízállásának alakulása azért is nagyon fontos, mert befolyásolja a múlt szerdán a Margit-hídnál elsüllyedt Hableány körüli munkálatokat. A balesetnek hét túlélője van, hét holttestet az első két órában találtak meg. Azóta az eltűntként számontartott 21 áldozatból nyolc került elő holtan.

A Hableány roncsában is lehet még több holttest. Az eredetileg 50 tonnás, 27 méter hosszú hajó jelenleg 9 méter mélyen, az oldalán fekszik, kiemelésére várhatóan még napokat kell várni. A műveletet nagyjából 420 centiméteres vízállásnál lehet megkezdeni. Addigra juttatható a helyszínre a jelenleg az Óbudai-sziget közelében lévő Clark Ádám úszódaru.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport