Forgalomból kivont rubelre váltották a dollárt egy dél-koreai újságírónak az V. kerületben

2019.06.07. 19:47 Módosítva: 2019.06.12. 08:13

Négy hónap szabadságvesztésre ítéltek egy külföldi férfit, akit csalás közben ért tetten a rendőrség - közölte a Fővárosi Törvényszék. 

A férfi június 4-én este egy V. kerületi pénzváltó előtt figyelt fel a sorban álló sértettre, egy dél-koreai újságíróra, aki a hajókatasztrófa miatt tartózkodik Magyarországon. Odalépett hozzá, és közölte vele, hogy a pénzváltó zárva van, és felajánlotta, hogy ő felváltja neki az 500 amerikai dollárját. Átvette a dollárt, és átadott neki 145 000 forgalomból kivont, értéktelen belorusz rubelt, majd távozott a helyszínről.

A sértettnek gyanússá vált a kapott pénz, így egy másik pénzváltóban ellenőriztette, hogy valóban forintot kapott-e.

Ott megerősítették, hogy nem forintot kapott, ezért a sértett a hamis pénzváltó után indult. Mikor észrevette a közeledő sértettet, futásnak eredt, de a turista utolérte, és a rendőrség kiérkezéséig visszatartotta.

A vádlott az összes kicsalt pénzt visszaadta a dél-koreai sértettnek.

Őrizetbe vették a férfit, a rendőrség többféle, forgalomból kivont, értéktelen valutát talált nála, többek között jugoszláv dínárt is.

A bíróság úgynevezett bíróság elé állítás keretében tárgyalta az ügyet. A vádlott elismerte bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról is.

A bíróság 4 hónap fogházra ítélte az elkövetőt, aminek végrehajtását 1 év 6 hónapra felfüggesztette. Az ítélet jogerős.