Kitessékelték a sztómás beteget az agárdi fürdőből, nem hagyta annyiban

2019.06.09. 07:43
Az Egyenlő Bánásmód Hatóság immár jogerősen 300 ezer forintra büntette az Agárdi Gyógy- és Termálfürdőt. A fürdő még tavalyelőtt tessékelt ki egy sztómazsákos beteget a vízből. Majd az egészségügyi alapú megkülönböztetés miatt kapott bírságot nem fogadta el, hanem bírósághoz fordult. Most már nincs több jogorvoslat, újra fogadnia kell a beteget.

Az úszás, a meleg vizes fürdő sokféle betegség esetén segíti a regenerációt. Főleg, ha hagyják. Mármint a fürdő például.

Az agárdi fürdő ugyanis még 2017-ben kitessékelt a vízből egy beteget, aki évek óta végleges bélkihelyezéssel (sztómával) él, sztómazsákot kell viselnie. A beteg fehér pólóban, a zsákot diszkréten takarva és mindenféle szennyezést megakadályozó sztómadugóval járt fürdeni.

Amikor azonban egy alkalommal egy házmester-mentalitású fürdőzőtársa panaszkodott a jelenlétére, a fürdő két alkalmazottja felszólította, hogy hagyja el a medencét, hozzátéve, hogy a jegy árát azonban visszakaphatja. A beteg nem hagyta annyiban a dolgot, az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult (EBH), mert álláspontja szerint a fürdő azzal, hogy megtagadta tőle a szolgáltatás nyújtását, egészségi állapota miatt vele szemben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

A hatóság eljárást indított, többeket meghallgatott és végül a sztómás betegnek adott igazat.Az eljárás során kétséget kizáróan megállapítható volt, hogy a kérelmezőtől a fürdő az egészségi állapota, azaz a végleges bélkihelyezés (sztóma), illetve az ezzel szükségképpen együtt járó sztómaeszköz viselése miatt tagadta meg a szolgáltatás nyújtását."

- derült ki a vizsgálatból.

Ennek észszerű indoka nem volt. A szolgáltatás megtagadását a fürdő közegészségügyi-higiénés, valamint esztétikai szempontokkal indokolta, de a hatóság arra jutott, hogy a sztómával élő emberek a napjainkban rendelkezésre álló, szagokat át nem eresztő, könnyen kezelhető, kisméretű, a bőrön jól rögzülő sztómaeszközök, illetve a megfelelő bőrápolási termékek használatával, a szükséges információk és a sztóma mindennapi kezelésében szerzett gyakorlat birtokában lényegében teljes életet élhetnek.

Ezen túl, a hatóság figyelembe vette a kérelmező háziorvosának a nyilatkozatát arról, hogy a kérelmező tájékozott a sztómaviseléssel kapcsolatban és felelősségteljesen kezeli, biztonságosan használja a sztómazsákot, illetve a fürdőzéshez kifejezetten ajánlott, nagyobb biztonságot jelentő sztómadugót.

A hatóság szerint a többi fürdővendég komfortérzetének biztosítása valóban felmerülhet szempontként a szolgáltató részéről, de a hatóság álláspontja szerint ez semmiképpen sem vezethet olyan intézkedések megtételéhez, amelyek azt célozzák, hogy a többi fürdővendég egyáltalán semmilyen, az átlagostól, illetve megszokottól eltérő elváltozással ne szembesüljön, illetve azzal élő személlyel ne találkozzon a szolgáltatás igénybevétele során.

A fürdő makacskodott, azzal érvelt, hogy a vendég utcai ruhában fürdött, noha a fehér póló kifejezetten a többi vendég komfortérzetét volt hivatott szolgálni, vagyis a sztómadugót takarta el.

Mindezek alapján a hatóság megállapította, hogy a fürdőt üzemeltető cég a kérelmezővel szemben egészségi állapota miatt megsértette az egyenlő bánásmód követelményét azzal, hogy tőle az általa üzemeltetett fürdő szolgáltatásának nyújtását teljesen és az egyéni szempontok mérlegelése nélkül megtagadta. A bepanaszolt fürdő 300 ezer forint bírságot kapott.

A fürdőt üzemeltető szolgáltató még ekkor sem adta fel, a hatóság döntésének a felülvizsgálatát kérte a Fővárosi Törvényszéktől, az erre irányuló keresetet a Törvényszék elutasította.

Most már tényleg nincs más hátra, bocsánatot kell kérni a vendégtől, és legközelebb udvariasan fogadni.