László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Schmidt Mária kiöntött magából mindent

D KOS20170118002
2019.06.12. 12:25

Schmidt Mária május végén adott interjút az amerikai szélsőjobboldali Gateway Punditnak, az interjút június 11-én közölte az oldal. A XXI. Század Intézet és a Terror Háza főigazgatója, az Orbán Viktorral meccset néző Dózsa László-szakértő az EU-tól a liberálisokon át Németországig mindenkinek kegyetlenül odacsap az interjúban, amit egy olyan trumpista lapnak adott, ami eléggé lazán bánik a források hitelességével, és előszeretettel terjeszt konteókat.

Az interjú elején Orbánnal való megismerkedésükről beszél elragadtatottan: már akkor „beleszeretett” a miniszterelnökbe, amikor az előadta beszédét a Nagy Imre-újratemetésen. Schmidt előtte járt Soros-ösztöndíjjal külföldön, és amikor hazajött, ez a beszéd óriási hatással volt rá. Aztán amikor '94-ben nyertek a szocialisták, egy közös ismerőssel bemutattatta magát Orbánnak. Schmidt szerint a fideszesek fiatalok voltak, de a szívük a helyén volt, ő maga pedig soha nem szavazott még más pártra a rendszerváltás óta.

De ezután át is térnek Németországra és Angela Merkelre. Schmidt szerint Merkel nagyon jó a hatalom megtartásában, de hiába lenne még tíz évig kancellár, úgysem fog rá emlékezni senki. 

„Nincsenek elképzelései, víziói, nem ismeri a történelmet, a világot”

– mondja magabiztosan Schmidt a német kancellárról, és hozzáteszi, ő az elmúlt 14 évben nem hallott Merkeltől egyetlen mondatot sem, amire emlékezne. Szerinte a kancellár folyamatosan a mainstreamet akarja kiszolgálni; a politikusoknak vezetőknek kell lenniük, akik utat mutatnak az embereknek, de Merkel nem ilyen, ő nem vezető, ő egy követő típus, mondja.

„Angela Merkel vezetése alatt Németország az új Kelet-Németország lett. Ő egy igazi katasztrófa”

– mondja Schmidt, aki ekkorra már annyira belelendül a gyalázásba, hogy úgy, ahogy van, végleg leszámol a németekkel és Németországgal:

Németország egykor a romantikusok hazája volt: Schiller, Heine, Beethoven. De mára nincs már ott kultúra, nincs szív. Ha Goethét idézek, nem tudják, miről beszélek. Mi történt a németekkel? Német lapnak én már nem is adok interjút soha többé. Ők csak borzasztó dolgokat írnak rólad

– mondja a történész, akitől megkérdezik azt is, hogyan lettek ilyen jóban Orbán és Netanjahu. Schmidt szerint már azelőtt volt köztük kémia, hogy hivatalosan, kormányfőkként találkoztak volna. Úgy, ahogy Trumppal is, aki azt mondta a találkozójuk után, hogy olyan, mintha ikrek lennének Orbánnal. 

Majd újra lecsap a németekre:

Egyszer egy kereszténydemokrata képviselővel beszélgettem Münchenben, és azt mondta, nem szeretik, amit Izrael művel a palesztinokkal. Amire azt mondtam: nem lehetne, hogy legalább egyszer ne akarja megmondani Németország más országoknak, hogy hogyan kellene viselkedniük? Csak egyszer!

Németország mindig az ideológiák foglya, legyen az nácizmus, szocializmus vagy multikulturalizmus, mondja a Sorsok Háza projektből kitett történész. Szerinte az országban húsz-harminc újságíró csinál politikát, és minden német politikus őket követi. 

„Angela Merkel legnagyobb bűne, hogy megölte a politikát. Ön lát politikai vitákat ott? Mindenki ugyanazt mondja, nincsenek különböző vélemények”

– mondja a magyar rendszerváltozás kormánybiztosa. És nincs vége: elmondja, hogy megnézte a csúcsjelölti vitát, mert muszáj volt, de szerinte aki azon nem aludt el negyven másodperc után, az nem egészséges. Weber nagyon gyenge volt, és

minden párt képviselője – leszámítva az AfD-t és FDP-t – ugyanazt mondta: „nem hagyhatjuk megfulladni az embereket a Földközi-tengeren”. Mindez a Beépített szépség című Sandra Bullock-filmre emlékeztet, amelynek főhőse részt vesz a Miss Amerika szépségversenyen, és az összes induló ugyanazt akarja; „világbékét”. Ilyenek a német politikusok is, ők is „világbékét” akarnak.

Persze van, hogy a kérdés is felveszi a versenyt Schmidt okfejtéseivel. Például amikor felvezetésképpen elmondják, hogy milyen fontos volt, hogy Trump nekiment a médiának, és senki sem hisz már nekik többé. „A balos média azt állítja, hogy Magyarországon nincs sajtószabadság, de honnan jönnek ezek a történetek?” – teszik fel a kérdést.

A balliberálisoktól, mondja Schmidt. Szerinte korábban minden az övék volt, mostanra azonban már csak a fele maradt, viszont ők (a ballibek) csak akkor érzik jól magukat, ha minden az övék.

Aztán felteszik a kérdést, hogy az illiberális szó helyett miért nem használja Orbán a konzervatív jelzőt, mert az illiberális az angolban rosszul hangzik. Schmidt erre azt válaszolja, 

A 'konzervatív' kifejezés nagyon nehézkes és unalmas magyarul. Mi illiberálist használunk, mert mindenki gyűlöli a liberálisokat (SZDSZ), akik kormányt alakítottak a posztkommunistákkal '94-ben. (...) A liberális szó Magyarországon az SZDSZ-t jelenti, az árulókat. (...) A liberálisoknak, akik antikommunistának mondták magukat, majd oldalt váltottak, soha nem bocsátunk meg

– mondta.

Az interjú végén még megkérdezik Schmidtet, hogy Sorossal ugyebár többször is találkozott Orbán, amire a kormánybiztos elmondja, hogy igen, például 2010-ben Soros sok pénzt adott a magyarországi árvízkárok enyhítésére.

„Soros György magyar, van egy apartmanja az egyeteme tetején, sokszor jön ide. Láthatja, ahogy sétál Budapest utcáin. Ez nem probléma, azt csinál, amit akar”

– mondja megengedően Schmidt Mária történész, a XXI. Század Intézet és a Terror Háza főigazgatója, az 1956-os emlékév, az első világháború 100. évfordulójára történő méltó megemlékezés, majd a rendszerváltozás 30. évfordulójára emlékező „30 éve szabadon” emlékév koordinálásáért felelős kormánybiztos.

Az interjú végén még feldob egy témát, Soros György apját említve:

Tudja, az apját, Soros Tivadart katolikusként regisztrálták 1916-ban, miután hadifogságba esett. Nem tudom, hogy tényleg zsidó-e. Miért térne vissza a zsidó hitre valaki a '30-as években? Soha nem viselkedett zsidóként, egy rejtély a számomra.

(Borítókép:  Koszticsák Szilárd / MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!