László
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Újpestre szállítják a Hableányt

IMG 20190613 143502
2019.06.13. 12:52

Újpestre szállítják Csepelről a kedden kiemelt Hableányt. A május 29-én történt, 28 ember életét követelő balesetben elsüllyedt hajót a rendőrség, az ügyészség és a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai 26 órán át vizsgálták a csepeli kikötőben. 

Lefoglalták a hajó kommunikációs és adatrögzítő eszközeit, és felvételeket készítettek a hajótestről – írta a Police.hu. A roncsból a helyszínen lévő 20 fős katasztrófavédelmi egység összesen 5 köbméter gázolajos vizet, 2 köbméter tiszta gázolajat, valamint 7 köbméter gázolajjal szennyezett homokot, iszapot és egyéb veszélyes anyagot távolított el.

Az nem derült ki, hogy az átszállítást mi indokolja, de a beszámoló szerint Újpesten is rendőrségi ellenőrzés alatt marad a Hableány.

Újabb holttestet a rendőrök nem találtak a hajóroncsban, amelynek kiemelésekor négy áldozat került elő. A kutatásban résztvevők továbbra is megduplázott létszámmal, a Duna teljes déli szakaszán az összes bevethető hajóval, valamint parti egységekkel megerősítve folytatják a keresést. Még három holttest után folynak a kutatások, miután szerdán egy holttest Madocsa környékén  előkerült .

Megint elmehetett a Viking Sigyn

A május 29 tragédiát a Hableány és a svájci zászló alatt úszó szállodahajó, a Viking Sigyn ütközése okozta. A 2000 tonnás Viking Sigyn az ütközés után másnap egy átvizsgálás után elhagyhatta Budapestet, igaz, csak egy másik kapitánnyal, miután a korábbi kapitányt őrizetbe vették. (A 64 éves ukrán állampolgárságú férfit 15 millió forint óvadék ellenében csütörtökön engedik szabadon, bár a fővárost nem hagyhatja el.)

A Viking Sigyn az utasokkal együtt Ausztriába ment, később ismét visszatért Magyarországra: hétfőn Visegrádnál a rendőrök újra megjelentek a hajónál, bár nem világos, mi volt a célja a látogatásnak a baleset óta részben átfestett hajón. 

Budapest után a hajó csütörtökön ismét elhagyta az országot – írta a Blikk. A Viking Sigyn Ausztria felé tart, jelenleg a Duna szlovák szakaszán jár. 

Áder megköszönte

Köszönetet mondott a dunai hajóbaleset áldozatainak mentésében és a Hableány kiemelésében részt vevőknek a köztársasági elnök hivatalos oldalán. „Magyarország és Dél-Korea még nagyon sokáig nem fogja feledni a víz alól lassanként kiemelkedő, összetört Hableány és a megkerült áldozatok előtt a fedélzeten tisztelgő mentőalakulat látványát” – állt  Áder János közleményében. 

(Borítókép: A Hableány roncsát szállítják Újpestre 2019 június 13-án. - fotó: Olvasónk: Balogh Ádám / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport