Katalin
-2 °C
3 °C

12 embert ítéltek el jogerősen a gádorosi csicskáztatás ügyében

2019.06.14. 11:15

Enyhített az első fokon kiszabott büntetéseken és jogerősen tizenkét vádlottat marasztalt el a Szegedi Törvényszék a "gádorosi csicskáztatás" néven ismertté vált ügyben - tájékoztatta a bíróság szóvivője pénteken az MTI-t.

A bíróság az elsőrendű vádlottat személyi szabadság megsértése, zsarolás és hatósági eljárás akadályozása bűntettében mondta ki bűnösnek és hét év év börtönbüntetéssel sújtotta. Négy másik vádlottra ugyanezekért hat év, illetve öt év hat hónap börtönt szabott ki. A többi vádlottat rövidebb börtönbüntetésre, felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve 100 óra közérdekű munkára ítélték.

Az ügy két ügyvéd vádlottját ügyvédi visszaélés bűntettében és más bűncselekményekben találta bűnösnek a bíróság, mindkettőjük felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Ők azért álltak bíróság elé, mert a közreműködésükkel a vádlott családtagok folyamatosan értesültek az ellenük folyó eljárás részleteiről is, például úgy, hogy az általuk megbízott ügyvédek sértetti képviselőként részt vettek a kihallgatásokon. 

A per korábbi tárgyalásán az utolsó szó jogán ártatlanságukat hangoztató ügyvédek arra hivatkoztak, az ügyben más kollégáik is hasonlóan jártak el, de esetükben megszüntették a nyomozást. Egyikük hangsúlyozta, elítélése azt jelenti az ügyvédtársadalom számára, tanúk jogi segítését nem lehet elvállalni az ügy hátterének feltárása nélkül.

A törvényszék a jelentős időmúlás és az eljárás elhúzódása, valamint egyes vádlottak egészségi állapotának rosszabbodása miatt látott lehetőséget az első fokon kiszabott büntetések enyhítésére.

Mentális, egészségügyi, szociális helyzetük miatt kiszolgáltatott embereket használtak ki

A terheltek közül többen az elsőrendű vádlott, a családfő tekintélyelvű irányítása alatt álltak. A család - döntően a Békés megyei Gádoros területén - jelentős ingatlanvagyonra tett szert. A családtagok mentális, egészségügyi, illetve szociális helyzetük miatt kiszolgáltatott, befolyásolható, elesett embereket kerestek, és vettek rá vonzó életkörülmények, jó ellátás, megfelelő fizetség hamis ígéretével ingatlanuk elhagyására. Személyi okmányaiktól megfosztották őket, majd az embertelen körülmények között elhelyezett sértetteket állandó fenyegetéssel, fizikai bántalmazással rendszeres munkavégzésre kényszerítették, havi járandóságaikat pedig elvették. A családtagok között szervezett munkamegosztás volt, a részfeladatokat - így a sértettek felkutatását, szállítását, felügyeltét - egymás között megosztották.

A vádlottak különböző módszerekkel kilenc sértettnek összesen - a nyugdíj és egyéb járandóságok megtartásával, a munkabér visszatartásával - több mint 30 millió forint kárt okoztak.

A 2012-ben indult per során kiderült, egy férfit 1995-től tizenöt esztendőn át tartottak fogva, de más sértettek is éveken át éltek a vádlottak ingatlanjain.

A történtek először 2008-ban kerültek a hatóság látókörébe, a rendőrség nyomozást indított. A vádlottaknak azonban fenyegetéssel sikerült rávenniük a sértetteket arra, hogy azt állítsák, megfelelő ellátást és fizetséget kapnak munkájukért.