Három éve beígért védőnői béremelést ad el új eredményként a kormány

2019.06.17. 09:10

Új eredményként adta el a kormány a védőnők nyolc százalékos béremelését. Az egészségügyért felelős államtitkár bejelentése 8 százalékos emelésről szólt, ám hamarosan kiderült: nem újabb emelésről van szó, csupán arról, hogy most teljesíti a kormány a 2016-ban megígért kötelezettségvállalását – írta a Népszava.

A lap szerint a most bejelentett emelés fedezete 15 milliárdot igényel a költségvetésből a következő 6 hónapban. „Ez azért érdekes, mert Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter május közepén még arról beszélt: a mostani emelés 35 milliárdba kerül majd. Vagyis az érintettek okkal következtethettek arra, hogy jóval, magasabb, akár mintegy 16,5 százalékos béremelésre is számíthatnak az idén” – írták.

A garantált 8 százalékos béremeléssel sem éri el a szakdolgozók 15 százalékának fizetése a 195 ezer forintos bérminimumot,

 miközben egyre aggasztóbb az ágazatban a munkaerő hiánya: a szükségesnél akár 35 százalékkal is kevesebben lehetnek.

Az sem világos, mire vonatkozik az egyébként is három éves ígéreten alapuló 8 százalékos béremelés: ez csak akkor jelent a fizetésben érdemi emelkedést a védőnők esetében, ha a pótlékokkal növelt bérre kapják meg a nyolc százalékot. Az egyesület a helyzet tisztázásához állásfoglalást kért a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől.