Orbán: Paks 2 nélkül nem lehetnek klímavédelmi céljaink

DBZOL20190527001
2019.06.17. 16:30 Módosítva: 2019.06.17. 21:20

Orbán Viktor is megjelent a parlamenti azonnali kérdések óráján, az ellenzéki politikusok több témában kérdezték a miniszterelnököt. 

Schmuck Erzsébet (LMP) azt kérdezte, hogy mikor szánja rá magát a kormány, hogy érdemi lépéseket tegyen a klímaváltozás ellen. Ausztrál kutatók szerint egymilliárd ember lakhelyét fenyegeti jelenleg a klímaváltozás, a jövőben ez lesz a migráció legfőbb kiváltó oka. 

Hozzátette, a klímaváltozás érzékenyen érinti Magyarországot is, a mezőgazdaságban az árak meredeken emelkednek, eközben viszont Orbán az autóipar érdekeit képviselte Brüsszelben a magyar emberek érdekei helyett.

Válaszában Orbán azt mondta, hogy Brüsszelben mindig a magyar emberek érdekeit képviseli, a konkrét ügyben pedig a V4-ek közös álláspontot fognak képviseli az Európai Tanács következő ülésén. Ezután Orbán az alaptörvényt idézte, amelybe azt foglalták, hogy felelősséggel kell viseltetniük, és élhető környezetet hagyni a következő generációkra. 

„A kormánynak fontos a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni küzdelem, mert tisztább vizet, tisztább levegőt, és elviselhető klímát szeretnénk” – mondta Orbán, aki szerint hosszú távon atomenergiából és megújuló energiából, elsősorban naperőművekből akarja fedezni az ország az energiaszükségletét, és csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást. 

Schmuck ezután azt kérte, hogy legyen klímatörvény, EU-s és hazai forrásokból ne lehessen olyan programokat megvalósítani, amelyek nem fékezik a klímaváltozást. Az LMP-s politikus megjegyezte, hogy az atomenergia legalább olyan veszélyes, mint a szén-dioxid-kibocsátás. 

Vagy klímacélok, és akkor Paks. Vagy nincs Paks, és akkor nincsenek klímacélok

– reagált a miniszterelnök, aki arra kérte az ellenzéki képviselőt, hogy támogassa a Paks 2 beruházást. 

Hol vannak a magánrepülőzés számlái?

A jobbikos Szilágyi György Orbán magánrepülős útjairól kérdezett, arra volt kíváncsi, hogy miből fizeti ezeket a miniszterelnök. A politikus felidézte, hogy míg Garancsi István gépein nem kell fizetnie a kormányfőnek, Csányi Sándor azt mondta egy interjúban, hogy ha Orbán az OTP magángépét használja, akkor mindig személyesen fizet is érte. 

Szilágyi azt kérte, hogy Orbán mutassa meg a számlákat, hiszen ha fizetett az utazásokért, akkor bizonyára számlákat is kapott. Az ellenzéki politikus szerint az ország érdeke, hogy a miniszterelnök feddhetetlen legyen.

Orbán azt mondta, hogy miniszterelnökként és magánemberként minden szabályt betartott, amikor kétségek merültek fel, a mentelmi bizottság megvizsgálta az ügyét. „Egyébként pedig úgy emlékszem, egyszer Rióban találkoztam önnel” – mondta Orbán, mire Szilágyi válaszul azt mondta, hogy ő magánutakról kérdezett, Rióban hivatalos úton jártak, és ezt az Országgyűlés fizette. 

A Jobbik politikusa arról is érdeklődött, hogy hol volt Orbán Ferenc pápa erdélyi látogatásakor. Miért nem ott volt, miért luxusgéppel ment a BL-döntőre, kérdezte, mire Orbán úgy felelt, hogy egy határozat szerint a köztársasági elnök és a miniszterelnök nem tartózkodhat egy helyen és egy időben külföldön. 

Frissítés: Szilágyi felszólalása érdekes közjátékkal kezdődött. A politikus azt mondta Orbánnak, hogy „van valami beteges vonzódás a luxusgépekhez az ön részéről”, mire a levezető elnök, Latorczai János elvette tőle a szót. A parlamenti szabályok szerint a képviselőknek ilyenkor meg kell szavazniuk a szankciót, de mivel kivonult az ellenzék, nem voltak elegen a határozatképességhez – vette észre a 444. Szilágyi ezek után folytathatta hozzászólását. 

Nem hallott még ilyen ízléstelen hozzászólást

A Párbeszéd frakcióvezetője, Szabó Tímea a Hableány-tragédia felelősségéről kérdezte a miniszterelnököt. A politikus szerint Orbánnak nem volt egy gesztusa sem a baleset után, még egy virágot sem dobott a vízbe, miközben kiderült, hogy a Viking hajó tulajdonosának közös cége van a magyar állammal, „ez a cég fölözi le a dunai hajózás profitját”, Szabó szerint pedig mindez Orbán Ráhel és Rogán Antal érdekében történik. 

A politikus szerint a hajókatasztrófa után megmagyarázhatatlan előnyöket kapott a Viking, a hajót kiengedték az országból, a kapitány bizonyítékokat törölhetett le a telefonjáról, majd pedig 15 milliós óvadék fejében szabadon is engedték. Szabó arra volt kíváncsi, hogy

ki adott engedélyt a hajó távozására, és mikor változtatnak a dunai hajózási szabályokon? 

Orbán azt mondta, hogy harminc éve ül a parlamentben, de „ennél ízléstelenebb hozzászólást” még nem hallott. A részvétnyilvánításról azt mondta, hogy ezt a baleset másnapján megbeszélte a dél-koreai elnökkel. 

Szabó következő hozzászólásában ismét megkérdezte, ki engedte ki a hajót az országból a katasztrófa után, és meddig fogják engedni, hogy a nagy szállodahajók tízmilliárdos extraprofitért továbbra is „összevissza menjenek a Dunán éjszaka”. Orbán erre nem kívánt válaszolni. 

'56 szelleme és a Veritas Intézet

Jakab Péter (Jobbik) arról kérdezte Orbánt, hogy évente 24 ezer ember hal meg azért, mert nem kap időben egészségügyi kezelést, pedig lenne rá pénz, „csak az ön zsebében van”. Az ellenzéki politikus azt ajánlotta Orbánnak, hogy vonuljon vissza Felcsútra, „az egész nemzet hálás” lenne érte.

Orbán szerint a Jobbik tavaly még a legerősebb ellenzéki párt volt, mostanra pedig törpepárttá zsugorodott, és még az MSZP is megelőzte. Ezért érti a frusztrációjukat, de „gondolkodjon el azon, hogy nem lehet, hogy az önök készülékében van a hiba?” – kérdezte a miniszterelnök, akit Jakab a Gyalog galopp fekete lovagjára emlékeztet. „Nem lehet, hogy harc helyett pihenniük kellene egyet” – mondta a miniszterelnök. 

Gréczy Zsolt (DK) szerint Orbán elárulta 1956 szellemét, és szégyenszemre beszántja az 1956-os Intézetet, és felidézte, hogy a Veritas Intézet vezetője pár éve még azt kérte, hogy ne olvasszák be hozzájuk az '56-os Intézetet. Orbán azt mondta Gréczynek, hogy ne aggódjon, „jó helyen lesz a Veritasnál”. Az '56-os Intézet vezetői nemrég interjút adtak az Indexnek: 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (elöl) megérkezik az Országgyűlés plenáris ülésére 2019. május 27-én. Mögötte Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. MTI/Balogh Zoltán  • Hírek
  • Bankszámla