Géza
6 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Ingyenes BKV 18 év alatt, napi aluljáró-felmosás, kápémentes parkolás Kálmán Olga ígéretei között

F483F920-57BF-4873-BF58-50DFAF50B948
2019.06.19. 11:27

Kálmán Olga, a DK főpolgármester-jelöltje szerdán bemutatta programját, pontosabban abból három témát, és mindháromban három vállalást, összesen tehát kilencet.

Kálmán Olga azt mondta, „közösen csináljunk egy európai otthont Budapestből”, és arról is beszélt, hogy sok emberrel beszélt a program összeállításához, ez alapján próbált rangsorolni. Ez alapján az első téma az

Egészségügy.

A három, az ATV Egyenes beszéd című műsorában tegnap este már elmondott vállalás ebben, hogy 

  • 5,
  • 15,
  • 25.

Azaz 5 percen belül mindenki lefoglalhasson egy időpontot szakorvosi vizsgálatra. A főváros ügyfélközpontot hozna létre, ez fogná össze és osztaná ki központosítva, szervezetten az időpontokat. A 15 perc arra vonatkozik, hogy ennyi idő alatt el kell érni egy éjszakai ügyeleti patikát, ezt az éjszakai rendszert is a főváros üzemeltetné. A 25 pedig, hogy ennyi perc alatt kell ügyeleti ellátást kapni, ennyi idő alatt ki kell derülnie Budapesten, hogy egy rosszul lévő emberhez milyen ellátás kell, hol kell azonnal ellátás neki, mentő, ügyelet vagy fájdalomcsillapítás.

A második téma a 

Köztisztaság.

  • Naponta fel kell mosni az aluljárókat, hogy ne a mocsokban járkáljunk („ez emberi alap”); 
  • hetente pedig az utcákat.
  • Havonta tíz BKV-buszt elektromosra cserélnének. „Nem fulladhatunk meg a koszban, és a mérgező koszos levegőben – mondta. – Ez nem arról szól, ki tud nagyobbat ígérni, hanem az életünkről szól.”

Hogy honnan lenne erre pénz?  Az állami kukaholding adja vissza azt a 2 milliárdot, amit elvett az itt élők szemétszállítási díjából, mondta Kálmán Olga. A harmadik téma a

Közlekedés.

  • Ingyenessé tennék a 18 éves korig a BKV-t. Általános- és középiskolásoknak a tömegközlekedés legyen ingyenes, mondta. Hogy miből? Maga a lépés egyébként mintegy 6 milliárdos bevételkiesés lenne, ezt ki lehet gazdálkodni, „vannak ötleteim”, a kormányzattal kell tárgyalni, nem járja, hogy a fővárosi tömegközlekedésben az állam csak ennyi szerepet játszik, mondta Kálmán.
  • Készpénzmentessé teszi a parkolást. Vége annak, hogy a kerületek játszótere legyen a parkolás. Egy lejárt parkolójegy pótdíját egy ismerőse mutatta meg neki, malmői bélyegző, londoni cég, német bankszámlaszám van megadva a büntetésre. Az ígérete, hogy csak mobillal lehetne jegyet vásárolni.
  • A 3-as metró légkondicionálása a harmadik ígéret/vállalás. Ezt jövő ilyenkorra vállalná. „Nem igaz, hogy ezt nem lehet, ne higgyenek azoknak, akik ezt mondják” – mondta. Három céggel már beszélt, amelyek meg tudják mondani, hogyan, mennyiért lehet ezt megoldani.