Másodfokú riasztást adtak ki több megyére felhőszakadás miatt

2019.06.21. 11:49

Több keleti megyében másodfokú riasztásokat adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat felhőszakadás veszélye miatt – írja az MTI. Az érintett megyékben rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullhat. 

Másodfokú riasztás van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az ország többi részén elsőfokú a vészjelzés zivatarveszély miatt. 

A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás (20-30 milliméter feletti csapadék), néhol jégeső, illetve rövid ideig tartó, 60 kilométer/órát meghaladó szél társulhat. Éjszaka is változékony marad az idő, de csak kevés helyen, főként nyugaton és a Tiszántúlon, északkeleten lehet egy-egy zivatar.

Szombaton a nap első felében valószínűleg az ország északkeleti harmadán (Észak-Magyarország, Észak-Alföld) lesz több helyen zivatar. A zivatarok nyomában felhőszakadás (20-50 milliméter csapadék), 60-80 kilométer/órás szél valószínű, de egy-egy helyen 80-100 kilométer/órás szélroham, illetve nagy méretű (2-3 centiméternél nagyobb átmérőjű) jég is előfordulhat. Utóbbira kiemelten a Dunántúl déli felén van jobb esély.