Aktív TBC-s dolgozott egy óbudai bölcsődében, több gyereket kivizsgáltak

2019.06.22. 10:01

Több óbudai bölcsődében is megfordult egy olyan fejlesztőpedagógus, aki aktív TBC-s. Amikor ez kiderült, több gyereket rögtön ki kellett vizsgálni, akik ezután erős gyógyszereket kaptak, amit fél évig kell szedniük.

Az ügyre egy olvasónk hívta fel figyelmünket, ezért kérdéseinkkel megkerestük az Óbudai Egyesített Bölcsődék intézményvezetőjét, válaszokat Békásmegyer Önkormányzatától kaptunk.

Az önkormányzat szerint a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat egyik dolgozójánál valóban kimutatták a TBC-t áprilisban. Az érintett dolgozó korai fejlesztést végzett az egyik önkormányzati óbudai bölcsődében, de egy másik bölcsődében is gyakran megfordult, ahova az ő saját gyereke jár.   

Amikor a fertőzöttségről tudomást szereztek, az önkormányzat szerint rögtön lépéseket tettek, bevonták az ügybe a bölcsődeorvosokat és a Szent Margit Rendelőintézet Tüdőgondozó főorvosát. 

36 gyereket rögtön kivizsgáltak a Törökbálinti Gyerekpulmonológiai Intézetben, ahogy 37 olyan felnőttől is vettek vért, akik a gyanú szerint érintettek lehettek. Az önkormányzat szerint egyikük sem fertőződött meg.

Arról viszont, hogy valóban kell-e a gyerekeknek fél évig erős gyógyszereket szedniük, az önkormányzat nem nyilatkozott. Azt írják, a gyógyszeres kezelésekről az orvos és a szülő dönt.

Értetlenül állunk azonban az előtt a tény előtt is, miként fordulhatott elő, hogy a Szakszolgálat által delegált dolgozó a munkába állásakor nem rendelkezett érvényes Egészségügyi Könyvvel, és hogyan küldhette a kötelező orvosi vizsgálat elvégeztetése nélkül szakdolgozóját egy kisgyermekkel foglalkozó intézménybe

– írják. Az önkormányzat úgy tudja, vizsgálják a felelősséget.