Elza
-4 °C
4 °C

HVG: Felfelé buktatnák Handó Tündét, de ő nem akarja

2019.06.25. 20:06 Módosítva: 2019.06.25. 20:50

Idő előtt megszűnhet Handó Tünde megbízása, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a kormányzati tervek szerint Stumpf István alkotmánybíró helyét örökölheti meg, értesült a Hvg.hu több forrásból is.

A lap információi szerint a terv komoly ellenérzéseket váltott ki az Alkotmánybíróságon, és maga Handó sincs elragadtatva tőle. Stumpf István alkotmánybírói megbízatása július 13-án jár majd le, így a terv az értesülések szerint még a parlamenti nyári szünet előtt megvalósulhat.

A Hvg.hu értesülése szerint Handót az OBH elnöki posztján a Miskolci Törvényszék elnöke, Répássy Árpád (a korábbi igazságügyi államtitkár, Répássy Róbert testvére ) követheti, aki kevésbé megosztó személyiség, mint Handó, a lojalitása viszont megkérdőjelezhetetlen.

Répássy Árpád a Magyar Nemzet márciusi interjújában például kijelentette: a magyar bíróságok jól működnek és függetlenek, csak egy maroknyi, egyéni érdekek motiválta közösség kelti a hangulatot a sajtó egy részének támogatásával.

Az Országos Bírói Tanács május 8-án döntött úgy, hogy Handó Tünde felmentését kezdeményezi az Országgyűlésnél, ám ott végül 120 kormánypárti vokssal nem az OBH elnökét, hanem őket marasztalták el.

„Egy ilyen tartalmú döntés az itthoni és nemzetközi fórumokon megfogalmazott aggályokat igazolja: az OBH elnökének hatalmával szemben jelenleg nincs semmilyen működő fék vagy alkotmányos kontroll” – értékelte a szavazást az OBT.