Árulják az ásotthalmi mezőőrök autóját, de a kilométeróra régen sokkal többet mutatott

2019.06.27. 15:24 Módosítva: 2019.06.27. 17:32

2015-ben még  116 731-et mutatott a kilométeróra, 2019-ben pedig már csak 35 ezret abban a Lada Nivában, amelyet a Toroczkai László által vezetett ásotthalmi önkormányzat kínál eladásra, írja a 24.hu. A Mi Hazánk Mozgalom azt közölte: egyszerű adminisztratív hiba, elírás történt. 

sokat-latott-lada-niva-elado-1-ft-rol-nincs-minimalar-cf5a 1 big
Fotó: vatera.hu

A lap fedezte fel kedden, hogy az önkormányzat meghirdette a mezőőrök által használt Lada Nivát. A hirdetésben az autó kikiáltási ára 1 forint volt, ami azóta felment 210  ezer forintra. A hirdetés mellé egy verset is írtak Óda a Nivához címmel, amelyben ilyen sorok olvashatók:

  • Szálka volt ő gyakorta a fatolvajok szemében, /Hűségesen szolgált zokszó nélkül keményen. /A migránsválság idején se adta fel a harcot; / Be is gyűjtött akkor jó pár ezer skalpot. 
  • Irakiak, afgánok, szírek, / Napkeleti Allah-hívek, / S oszmánok népes hada/ Megtorpant ha jött e Lada. 

A jármű leírásában az szerepel, hogy a sokat látott autó 35 ezer kilométert futott. Korábban a rendőrség használta. A 24.hu ugyanakkor azt írja: az országos járműnyilvántartó adatbázis szerint utoljára 2015-ben rögzítették az autó kilométerórájának állását. Akkor 116 731 kilométer volt benne.  A 2003-ban gyártott autóról vannak korábbi adatok is: 2011-ben is már 53 ezer kilométer volt az órában.

A kilométeróra manipulálása különben a Btk. szerint 2013. július 1-je óta önálló bűncselekmény, amiért legfeljebb egy év szabadságvesztés szabható ki.  

Cikkünk megjelenése után a Mi Hazánk közleményben reagált a visszatekeréssel kapcsolatos gyanúra, azt mondják, csak elírták a hirdetést:

Egyszerű adminisztratív hiba, elírás történt. A mezőőr és a hirdetést feladó önkormányzati munkatárs félreértette egymást így kerülhetett elírás a hirdetésbe. A cikkben hivatkozott gépjármű kilométeróráját természetesen senki nem tekerte vissza.