Hableány-baleset: törlődtek az egyik feketedoboz adatai, miután elfelejtették lementeni őket

20190611164546 5K8A5520
2019.06.28. 22:09 Módosítva: 2019.06.28. 23:03

Nyilatkozott az ATV-nek Magyar György, a Hableány matrózának családját képviselő ügyvéd, aki szerint az egyik feketedoboz adatai azért tűntek el, mert nem kérték be azokat azonnal a baleset után, három nap után pedig az adatok automatikusan törlődnek. Véleménye szerint ilyen szarvashibák mellett furcsa lesz majd, hogy mit hoz ki a szakértői vélemény.

A dobozon lévő anyagokat nem a rendőrség mentette le, ahogy azt szakszerűen kellett volna, hanem a legénység. Az így leadott anyagot, a pendrive-ot viszont a rendőrség nem tudta megnyitni. 13 nap telt el, amíg egy igazságügyi informatikai szakértő meg tudta nyitni az abban lévő adatokat, közben a hajót viszont elengedték.

Magyar György azt is megemlítette, hogy a Viking mögött közlekedő másik nagy hajónak szintén ellenőrizni akarták a feketedobozát, a hajó rendszere három nap után itt is törölte az adatokat, így a baleset után két héttel kirendelt szakértő itt sem talált semmit. 

A kapitány családjának védője, Gulyás Krisztián pedig konkrétumokat nem árult el, de szerinte a most megismert nyomozati anyagban nagyon sok olyan bizonyíték van, ami a Viking kapitányának, illetve a cégnek a felelősségét erősíti. A bizonyítékok egy része írásos dokumentáció, egy része pedig hangfelvételek formájában képzi a nyomozati anyag részét. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport