Alfréd
5 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Megduplázódott a Magyarországról külföldre örökbe adott gyerekek száma

2019.06.28. 19:17 Módosítva: 2019.06.28. 23:29

Öt év alatt megduplázódott a Magyarországról külföldre örökbe adott gyerekek száma: a KSH legfrissebb adatai szerint 2018-ban 256 gyereket vittek el az országból – írta meg a Magyar Hang.

Mivel tavaly összesen ezer gyereket fogadtak örökbe nálunk, minden negyedik örökbe adott gyerek külföldön talált új családra. A magyarázat szerint ezek olyan gyerekek, akik beragadtak a hazai rendszerbe, mert túl idősek (több mint felük 10 éves is elmúlt) és zömükben romák. 

A külföldi örökbe adásnak azonban hosszú évtizedek múlva jelentkező buktatói is vannak – mondta el a Magyar Hangnak egy szakember, Székely Zsuzsanna, a Mózeskosár Egyesület alapítója, ami a legrégebbi magyar civil szervezet, amelyik az örökbefogadó magyar családok felkészítését végzi.

Székely pszichológus szakértőként sok nemzetközi örökbefogadásban dolgozott, ismeri a buktatókat. Szerinte ha egy országból sok gyereket adnak örökbe, az az ország szociális hálózatának a szégyene: Svédországban évente alig 2-3 örökbefogadás van, de Hollandiában is húsz alatti ez a szám.