Negyedszer már személyesen vitt levelet Orbán Viktornak a víziközműves szakszervezet

2019.06.29. 07:09

Csődközeli helyzetbe került az 1200 főt foglalkoztató Alföldvíz az elmúlt évek kormányzati intézkedései - egyebek mellett a rezsicsökkentés - miatt. A négy dél-alföldi megyét vízzel ellátó közműcég szakszervezete

már háromszor is levélben tudatta ezt Orbán Viktorral, ám miniszterelnök és hivatala egyszer sem válaszolt. A negyediket pénteken személyesen vitték el a Karmelita kolostorba

Az Aföldvíz szakszervezete szerint az utóbbi évek kormányzati intézkedései, a rezsicsökkentés, a közműadó és a felügyeleti díj miatt nem jut pénz béremelésre, derült ki az ATV Hiradójának riportjából. Orbán hivatalának munkatársai egyébként átvették a negyedik levelet, és a szakszervezeti képviselők ígéretet kaptak arra, hogy hétfőn az illetékes államtitkárság a vízügyi ágazatot érintő problémákról tárgyal velük.

Az ATV szerint az ivóvizek jelentős része az 50-60 éve létesített azbeszt cementcsöveken fut keresztül, a korrodálódás miatt pedig nem ritka a 30-40 százalékos vízveszteség sem.

Korábban írtunk arról, a Megyei Jogú Városok Szövetsége által még 2017-ben összeállított dokumentum szerint annyira leromlott a magyar víz- és közműhálózat, hogy gyakorlatilag a csapvíz egynegyede kifolyik valahol útközben, és „a megfelelő minősítéssel rendelkező rendszerek száma mára már nem éri el a 20 százalékot, és ez folyamatosan csökken”.

A SZAKÉRTŐI ANYAG SZERINT mintegy 3 EZER MILLIÁRD (3 000 000 000 000) FORINTRA LENNE SZÜKSÉG A TELJES HÁLÓZAT FELÚJÍTÁSÁHOZ.

Noha ezt a pénzt sem az ellátásért felelősök, sem a víziközmű-szolgáltatók, sem maga a Magyar Állam nem képes előteremteni, ám a szakemberek szerint

egyes víziközmű rendszerek állapota kritikus, amely azonnali beavatkozást igényel.

Ez éppen két évvel ezelőtt került nyilvánosságra.

Holoda Attila volt energiaügyi helyettes államtitkár most az ATV-nek azt mondta, hogy az egységesen bevezetett rezsicsökkentés a víziközmű cégek gazdasági ellehetetlenülését eredményezi, ami végső soron a fogyasztókat érinti majd rosszul. Ha elmaradnak a szükséges karbantartások a kikényszerített költségcsökkentések miatt, sérül az ellátás biztonsága, mondta.