Nagy István már majdnem olyan szépen beszél az aratásról, mint elődje

2019.06.30. 12:33

Minden készen áll arra, hogy megkezdődhessen az aratás, amely elé "jó reménységgel nézünk"

- mondta Nagy István agrárminiszter vasárnap a közmédia újságíróinak a Győr-Moson-Sopron megyei Dunakilitin. A miniszter hozzátette, hogy várakozáson felüli eredményekkel számolnak, mert rosszabb átlaghozamokra számítottak, írja az MTI.

A Dunakilitin első alkalommal megrendezett Péter-Pál napi falunapon és aratóünnepen az agrárminiszter arról beszélt, hogy az elmúlt évtizedekben az aratónapi ünnepség elfeledett volt, ami meglátszott az agrárium megbecsültségén.

Szükség van az ilyen ünnepekre, hogy eszünkbe jusson, amikor az étel az asztalon van, hogy valakik ezért "nagyon keményen megdolgoztak"

- fogalmazott.

Bár kétségtelenül igaz és szép szavak az agrárminisztertől, ám érdemes feleleveníteni elődje, Fazekas Sándor 2015-ös szabadversét, amit a Magyarok Kenyere ünnepén mondott el az aratásról, csak, hogy lássuk, hová kell felnőnie utódjának:

Fazekas Sándor: Aratás

Mindegy, hogy orvosprofesszor valaki, vagy repülőgép-vezető,
vagy kereskedő Budapesten, vagy egy kisvárosban fodrász –
mindenkit az foglalkoztat, hogy milyen a termés, hogy milyen az aratás.

Fazekas ezután így folytatta:

És nem a cirokra és a fügére gondolnak, amikor megkérdezik, milyen a termés. A búzára gondol mindenki. Ennyire a lelkünkben van. Bennünk van a szülőföld szeretete, a földművelő embernek a tisztelete, amit sikerült megerősíteni és visszaállítani jogaiba. Ennyire bennünk van az, hogy odafigyelünk arra, hogy mit ad nekünk a Jóisten.