Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Nézőpont: A kétfarkúak támogatottsága eléri a bejutási küszöböt

2019.07.02. 10:59

A biztos szavazók több mint fele (53 százalék) továbbra is a kormánypártokkal szimpatizál - derült ki a Nézőpont Intézet júniusi, az EP-választásokat követő első közvélemény-kutatásából. 

A Nézőpont szerint az európai parlamenti választás után is stabilan vezeti a pártok népszerűségi listáját a Fidesz-KDNP pártszövetség (a választási részvételüket biztosra ígérők körében 53 százalékon áll).

A legerősebb ellenzéki párt címet jelenleg birtokló DK a politikailag aktívaknál 12 százalékon áll, lendületük az EP-választások után is kitartott, bár az akkor elért 16 százalékos eredményüket nem tudnák megismételni. Második helyük mellett elmondható, hogy Gyurcsány Ferencék pártjának hátránya jelentős a Fidesz-KDNP mögött, táboruk kevesebb mint negyedakkora - írták az elemzésben.

Az EP-választáson két mandátumot szerző Momentum továbbra is harmadik helyen áll 10 százalékos eredményével, míg a Jobbik 8 százaléknyi szavazó támogatottságát élvezi, tehát eredménye a májusi választáshoz közeli.

Az MSZP-Párbeszéd szövetség támogatottsága (6 százalék) mélyponton van, a baloldali szavazók bizalmának megnyeréséért folytatott versenyben vesztésre állnak Gyurcsány Ferenc pártjával szemben - írta a Nézőpont Intézet, megállapítva, hogy az EP-választáson meglepetést jelentő eredmény, miszerint a DK erősebb az MSZP-nél, továbbra is fennáll.

Az intézet elemzése szerint az ellenzéki pártok általános állapotáról sokat elárul, hogy a Magyar Kétfarkú Kutyapárt támogatottsága a biztos szavazóknál eléri az 5 százalékos bejutási küszöböt. A Nézőpont ezt úgy kommentálta, hogy "Magyarországon továbbra is ellenzékváltó hangulat van".

A korábban a bejutási küszöb környékén billegő LMP 3 százalékon, a Mi Hazánk 2 százalékon áll. A teljes népesség körében a Fidesz-KDNP 41, a DK 8, a Momentum és a Jobbik 7-7, az MSZP-Párbeszéd, az MKKP és az LMP 3-3-3, míg a Mi Hazánk 2 százalékon áll.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása május 31. és június 26. között készült ötezer ember személyes megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 1,4 százalék - írták.