Lukrécia
15 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Életveszélyes állapotba került egy gyerek, mert az anyja saját gyógytapaszát rakta rá

2019.07.03. 07:26

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt nyújtott be vádiratot egy esztergomi anyával szemben, aki a saját részére felírt tapaszt helyezett el gyermekén, aki emiatt eszméletét vesztette.

A közlemény szerint a vádlott nyolcéves gyermeke a nyári napközis táborban megsérült, erős hasi, majd hátfájdalmai lettek, ezért háziorvoshoz vitték. Az orvos a sértett súlyának megfelelő cseppeket írt fel, de a cseppek ellenére a gyermeknek erős fájdalmai voltak, ezért az anya a saját részére felírt tapaszból rakott fel egy darabot a gyermek hátára, majd  a gyermekkel a munkahelyére ment.

A munkahelyen a gyerek nehezen vette a levegőt, végtagjai elszíneződtek, elvesztette az eszméletét. A mentők kiérkezéséig a dolgozók szájon át lélegeztették a gyermeket, de a vádlott a gyermek elsődleges ellátását végző orvosoknak sem számolt be a tapaszról, azt a kiérkező légimentő orvosa vette észre, és távolította el a sértett hátáról. Az ellenanyag beadása után a sértett állapota normalizálódott, életét a szakszerű orvosi ellátás mentette meg.

Kiderült, hogy a vádlott nem olvasta végig  a betegtájékoztatót, ezért nem tudta, hogy a tapaszt csak az használhatja, akinek az orvos azt felírta, és a készítmény nem adható át másnak akkor sem, ha a betegsége tünetei azonosak, mert a helytelen alkalmazása túladagoláshoz vagy halálhoz vezethet.

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a Tatabányai Törvényszék a büntetlen elkövetőt végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélje. Az ügyészség indítványozta azt is, hogy ha a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy a bíróság a szabadságvesztés tartamát egy év hat hónapban, a felfüggesztés tartamát három évben határozza meg.