Elemér
0 °C
10 °C

Lázár nem vállalja a hódmezővásárhelyi polgármester-jelöltséget

2019.07.04. 19:59 Módosítva: 2019.07.04. 20:01

A honlapján tette közzé Lázár János, hogy nem vállalja el, hogy Hódmezővásárhelyen polgármester-jelölt legyen. Hosszú írásában egyebek mellett azt írta, nagy megtiszteltetés számára a jelölés, "volt hát min gondolkodnia az elmúlt napokban." 

Azt írta, Hódmezővásárhelyen valóban változásra van szükség, "még a polgármester úr hívei sem tagadják, hogy a város ma egy helyben topog". Hódmezővásárhely mára lefagyott, úgyhogy neki, Lázárnak is van dolga azzal, hogy "Hódmezővásárhelyt újraindítsuk, és a város visszatérjen ahhoz a fejlődéshez, ami Almási polgármester úr halálával megszakadt", véli.

Lázár ezután hosszan ír az eddigi politikai eredményeiről, és közli: hisz abban, hogy polgármesterként most ismét a város hasznára tudna lenni, sőt, sokat tanult a kompromisszumok fontosságáról és az együttműködés erejéről, így most még jobb vezetője tudna lenni a városnak, mint korábban, írta.

Aztán így folytatja:

Mégis azt tartom helyes döntésnek, ha nem vállalom el a Fidesz felkérését, és nem szállok ringbe újra a polgármesterségért. Pedig az elmúlt időszak közvélemény–kutatásai azt mutatják, hogy komoly esélyem volna a jelenlegi polgármester legyőzésére. Paradox módon nem a vereségtől tartok tehát, hanem a győzelemtől. Attól a hatástól, amit ez a győzelmem ma a város közéletére gyakorolna.

Ezután rátér arra, hogy Márki-Zay Péter őt tette meg fő ellenfelének, ez pedig két következménnyel is járt: kettészakadt a város.

"Ha a következő önkormányzati választást most megint Márki-Zay Péter és Lázár János küzdelmévé egyszerűsítjük le, akkor a város egyik része mindenképpen vesztesnek fogja magát érezni, akármi lesz is az eredmény. A vásárhelyi polgárháború kirobbantásával a jelenlegi polgármester akarva-akaratlan azt érte el, hogy ma két politikus van, aki biztosan nem tudja egyesíteni a várost. Az egyik én vagyok, a másik pedig ő: Márki-Zay Péter". 

Harmadik jelöltre van tehát szükség, olyan polgármesterre, aki békét tud hozni, 

írta Lázár.

Hiszek azonban abban, hogy ebben a játszmában nem szabad felvenni a kesztyűt. Nem lehet pusztán az a célunk, hogy a másik veszítsen: azt kell szem előtt tartanunk, hogy végre Vásárhely nyerjen. Éppen ezért új jelöltre és új csapatra van szükség a város vezetésében. Olyan polgármesterre, aki be tudja fejezni a mai polgárháborút, ezt a végtelenített kampányt, amely minden vásárhelyinek oly sokba került és kerülne még a következő években.

Ehhez a következő hetekben, hónapokban arra van szükség, hogy Vásárhely különböző szekértáborai újra szóba álljanak és szót értsenek egymással, folytatódik a szöveg. "Párbeszédre van szükség, aztán együttműködésre, írta, hozzátéve: hisz benne, hogy a jelölési folyamat végéig meg fogják találni azt, aki "vissza tudja hozni a város elveszett nyugalmát".

Az írás azzal zárul, hogy akárki lesz is az, aki új fejezetet kezd a város történetében, Lázár munkájára és támogatására számíthat, ő ugyanis makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy "előbb vagyunk vásárhelyiek, mint kormánypártiak vagy ellenzékiek".