Tucatnyi állatot mérgeztek meg Szentendrén fagyállóval

2019.07.10. 19:23 Módosítva: 2019.07.10. 19:58

Fagyállóval átitatott falatokkal mérgezik a kutyákat és a macskákat Szentendrén. Az ATV szerdai riportja szerint tucatnyi állat került orvoshoz az elmúlt hetekben, több el is pusztult. Szentendre mellett Budakalászon és Surányban is voltak hasonló esetek.  

A riportban megszólaló állatorvos, Benedek Bianka elmondta, hogy csak náluk, egy héten belül, két esetben bizonyosodott be a fagyálló mérgezés, és mindkét eset eutanáziával végződött, mivel a mérgezést követő 8-12 órán túl kerültek orvoshoz az állatok, és az intenzív kezelés ellenére sem lehetett őket megmenteni. 

Az orvos a tünetekről elmondta, hogy:

Ez egy ittas állapothoz hasonló tünetegyüttes, amit láthatunk az állaton. Ez lehet elesettség, vagy pont az ellenkezője: izgatottság, remegés, nyálzás, hányás, bódult állapot, koordinációs zavar, ataxia. Ezek a legjellemzőbb tünetek, amikor erre kell gyanakodni.

Nyilatkozni nem akart, de találkoztunk egy gazdával, akinek a kutyája hétfőn hajnalban lett rosszul. Folyamatosan nyüszített, nagy fájdalmai voltak. A kutya vizeletében ki tudták mutatni a fagyállóra jellemző anyagmaradékokat. A Golden retriever már jobban van.

Az ATV Híradója úgy tudja, hogy eddig nem történt rendőrségi feljelentés, pedig a mérgezés állatkínzásnak számít, ami bűncselekmény. Ha különösen nagy szenvedést okoz valaki egy állatnak, akár 3 év börtönre is ítélhető.