12 molnárfecske fiókát dobáltak szét Túrkeve főterén a harmadik emeletről

2019.07.12. 11:21

12 molnárfecske fiókát dobáltak szét Túrkeve főterén ismeretlenek, írta ki Facebook-oldalára a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. A természetvédelmi őrszolgálatuk lakossági bejelentést kapott, hogy Túrkevén a Petőfi téren összesen 12 példány fecske fióka hever a fűben és a járdán.

A helyszínen egyértelműen megállapítható volt, hogy a molnárfecske fiókák nem maguktól kerültek oda, hiszen az egyik közeli lakás ablakaiban frissen eltávolított molnárfecske fészkek nyoma volt észlelhető, ahol még másnap is folyamatosan keresték a szülőmadarak fészkeiket és fiókáikat

- írják. "A hat életben maradt fiókát a Természetvédelmi Őrszolgálat kiérkezéséig a megtaláló szakszerűen elhelyezte, etette és itatta a nagy melegben, így az Ő segítségét ez úton is nagyon köszönjük!" - teszik hozzá.

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A park munkatársai állatkínzás és természetkárosítás miatt tettek feljelentést a rendőrségen, "hiszen átlagosan, fészkenként 4 fiókával számolva legalább 3 molnárfecske fészket semmisítettek meg, majd a fiókákat a harmadik emeletről egyszerűen az épület előtti térre dobálták".

A hat élő fiókát a Természetvédelmi Őrszolgálat vette gondozásba, néhány napos táplálás és megfigyelés után pedig a közelben olyan molnárfecske fészkekbe adoptálta őket, ahol hasonló korú fiókák voltak. 

Magam is igazán kedvelem őket, nálunk otthon szintén fészkel egy pár, miattuk egy felújítást is elhalasztottunk. A város egyébként teljes mértékben madárbarát. A hivatal épületén például megközelítőleg hetvenöt fészek található! Ráadásul ezek a kismadarak a legkiválóbb természetes megoldást jelentik a szúnyogok gyérítésére

- nyilatkozta a település polgármestere a Szoljon.hu-nak.

A park egy másik esetről is beszámolt posztjában. "Alig telt el pár nap a fiókák eredményes adoptálását követően, amikor is Törökszentmiklósról kapott a Természetvédelmi Őrszolgálat egy újabb bejelentést, mely szerint a Bocskai úton egy második emeleti lakás ablakának cseréjekor két molnárfecske fészket vertek le, a fiókákat pedig az emeleti ablakból a garázs sor előtt elhelyezett hulladéktároló elé dobálták. A Természetvédelmi Őrszolgálat a helyi rendőrkapitányságon kezdeményezett eljárást az ügyben. A megtalált öt élő molnárfecske fiók pedig szintén Túrkeve egyik legnépesebb molnárfecske telepének alkalmas fészkeibe került pótszülőkhöz" - írják.

Egy napja számoltunk be róla, hogy egy ingatlanfelújítás során 300 fecskecsaládot tettek földönfutóvá, miután leverték és elpusztították a fészküket. A molnárfecske családokat akkor üldözték el, amikor részben közpénzből fejleszteni kezdték a szolnoki Széchenyi körúton a lakótelepi orvosi rendelőt.

Egy héttel korábban pedig arról írtunk, hogy egy ismeretlen egy "Útban voltak, szenvedjetek ti velük" feliratú zárt dobozban hagyott négy fecskefiókát a Mályi Madármentő Állomás bejáratának közelében.