Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Végre, csapadék a láthatáron!

2019.07.25. 16:13

Július végére az ország döntő részén egyre nagyobb csapadékhiány alakult ki - írja a Met.hu.

Az előrejelzések viszont a hét közepén kedvező irányba tolódtak el, ugyanis péntektől keddig egy csapadékosabb időszak következhet. A mennyiség még bizonytalan, de az egyértelmű, hogy ez a pár nap döntő jelentőségű lehet, hiszen nem sűrűn követeik egymást a csapadékhullámok így a nyár közepén. Ha most megázna a talaj, és kapna országszerte legalább 20-30 mm csapadékot (melyre esély mutatkozik), akkor az hatalmasat lendítene a növények állapotán és a várható termésen - írják a szakemberek.

Az elmúlt hét második felében elszórtan alakultak ki az országban záporok, zivatarok. A több csapadék ezúttal északkeleten fordult elő, jellemzően 5 és 15 mm közötti mennyiség esett, de kisebb foltokban 20-40 mm is előfordult. Az ország nagyobb részén azonban csak igen kevés vagy egyáltalán semmi csapadék nem volt. 

csapi

Az elmaradás sokfelé az 50 mm-t is elérte, nagy területen a 30 napos összeg 10 mm alatt marad A talaj vízellátottsága északkeleten többfelé javult, de ott is inkább csak a felszín közeli talajréteg nedvesedett át.

Az ország nagyobb részén azonban egyre szárazabb a talaj, nagy területen a már kritikusnak számító 40% alá csökkent a felső 50 cm-ben. A legrosszabb a helyzet a Kisalföldön, illetve a Siófok – Budapest – Jászberény vonal mentén sokfelé. A múlt hét végétől a hőmérséklet nyáriasan alakult, a maximumok országszerte 30 fok körül alakultak, csak északkeleten volt kedden és szerdán több felhő és pár fokkal mérsékeltebb meleg.

A következő napokban nyugatira, délnyugatira fordul az áramlás fölöttünk, amivel már nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk.

Ezzel együtt folytatódik a nyári idő, de péntektől keddig (főleg vasárnap és hétfőn) záporok, zivatarok kialakulása valószínű.

A következő 6-8 nap alatt várható csapadék összmennyisége 15 és 35 mm között várható területi átlagban, azonban kisebb körzetekben felhőszakadás mennyiségű eső is hullhat.