Az OLAF vizsgálja a Microsoft és a kormányzati szervek közötti szoftverbizniszt

2019.07.29. 17:15 Módosítva: 2019.07.29. 18:06

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) vizsgálja, hogy történt-e csalás az Európai Regionális Fejlesztési Alapok és az Európai Szociális Alapok által társfinanszírozott szoftverlicencek értékesítésekor – írta a Népszava.hu. Az OLAF hozzátette, jelenleg nem adhatnak ki ennél több információt, az pedig, hogy vizsgálódnak, nem jelenti azt, hogy az érintett személyek és szervezetek csalást vagy szabálytalanságot követtek volna el. 

Ebben az ügyben a vád szerint a Microsoft Magyarország 2013 és 2015 között legalább 14,6 millió dollár illetéktelen nyereséghez jutott azáltal, hogy trükközve adtak el szoftverlicenceket a magyar kormányzati szerveknek. A cég emiatt súlyos korrupciós büntetést fizetett az Egyesült Államokban, de nem ismerte el, hogy bárkit megkentek volna.

Az ügy lényege, hogy a Microsoft nem közvetlenül, hanem közvetítő cégeken keresztül adott el szoftvereket a közigazgatásnak. A vállalatok 50-60 százalékkal drágábban adták el a különböző termékeket, a plusz pénzt pedig a gyanú szerint hazai döntéshozók megvesztegetésére használták. Az ügyről itt írtunk részletesebben.