Mi van, ha egyetem előtt elmész szakmát tanulni?

20190724191201 IMG 3452
2019.07.29. 06:43

A múlt héten hirdették ki a felvételi ponthatárokat, a 112 ezer jelentkezőből közel 79 ezer ember kerülhet be valamelyik egyetemi szakra. A sikertelenül felvételiző több mint 30 ezer ember előtt ilyenkor több lehetőség áll.

  • Július 29. és augusztus 7. között lehet jelentkezni a pótfelvételire, hogy az egyetemek üresen maradt szakjaira be lehessen kerülni. Itt azzal kell számolni, hogy az ilyenkor a meghirdetett helyek többsége önköltséges, azaz tandíjat kell fizetni.
  • Azt kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy évet csak tanulással töltsenek el otthon, és jövőre újra megpróbálják a felvételit. Ez több szempontból sem előnyös megoldás. Ebben az esetben az embernek nincs tanulói jogviszonya, és elveszíti az ehhez kötött ellátásokat, például nem jár utána családi pótlék vagy árvaellátás. Ha nincs diákigazolvány, az utazási kedvezményekkel sem lehet élni, de még nagyobb probléma, hogy ilyenkor alapesetben egészségügyi ellátásra sem jogosult az illető, hacsak meg nem fizeti a havi 7500 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot.
  • Ennél jobb megoldás, ha az ember munkát vállal, és emellett készül a következő felvételi időszakra.
  • Mindezek mellett jó középútnak tűnik beiratkozni egy OKJ-s képzésre. Ugyan az OKJ-s rendszer 2020-as átalakításáról épp most jelentek meg hírek, ezek az idei évre még nem vonatkoznak. Aki most kezd ebbe bele, még a mai feltételekkel viheti végig tanulmányait az általában 2 éves képzéseken. (A szakmatanulás lehetősége 2020-tól sem fog megszűnni, csak leegyszerűsítik és világosabban elválasztják egymástól az iskolában és a tanfolyamokon, kurzusokon tanulható képzéseket).

Az OKJ-s képzések között olyan széles kínálattal lehet találkozni, hogy ember legyen a talpán, aki azt elsőre átlátja. Érdemes itt is szétválasztani két kategóriát:

  • Fizetős felnőttképzési OKJ-s tanfolyamok. Az internet tele van néhány hónapos, féléves, egyéves kurzusok tömegével, amelyeket nappalin, munka mellett, esti időpontokban, hétvégén vagy akár online is el lehet végezni. Néhány példa: lehet tanulni bérügyintézőnek vagy pénzügyi projektmenedzser asszisztensnek 80 ezerért, aranykalászos gazdának 94 ezerért, idegenvezetőnek 100 ezerért, szakácsnak 200 ezerért, vállalkozási mérlegképes könyvelőnek 220 ezerért. Itt a tandíj mellett még külön vizsgadíjat is kell fizetni. Ezek a képzések elsősorban azoknak hasznosak, akik munkahely- vagy pozíció váltáson gondolkodnak, esetleg munkájuk mellett gyorsan át- vagy tovább akarják képezni magukat egy másik szakmára.  
  • Iskolarendszerű OKJ- s képzések, amelyekért nem kell tandíjat fizetni. Megtévesztő lehet, hogy ezeket a képzéseket a szakgimnáziumok, illetve a szakképző centrumok végzik, de ezek az intézmények foglalkoznak felnőttoktatással, azaz érettségi után (és adott esetben egyetemi felvételi előtt) szakmát tanuló emberek képzésével is. Az ide járók számos kedvezményt kapnak. 

Ezek az általában 2 éves, nappali, esti vagy levelezős képzések formájukban hasonlítanak a közoktatásra, rendszeres órák vannak, vizsgázni is kell, de számos előnnyel járnak azon kívül, hogy az embernek lesz egy munkaerőpiacon is jól hasznosítható szakmája, mondta az Indexnek Salusinszky András a budapesti Külkereskedelmi Szakgimnázium igazgatója. Náluk az iskolában a legkeresettebbek közé tartozik a turisztikai szervező és értékesítő, a logisztikai és szállítmányozási ügyintéző vagy a kereskedő képzés. 

Az már a köztudatban van, hogy az állam már nemcsak az első, de a második OKJ-s szakma megszerzését is ingyenessé tette. Ez azonban csak az iskolai rendszerű szakképzésekre vonatkozik, azaz olyan állami, egyházi vagy alapítványi fenntartású szakgimnáziumot érdemes keresni, amely az adott képzésekre állami támogatást kap. (A második OKJ-s szakmát is csak iskolarendszerű képzésben lehet ingyenesen elvégezni és csak estin). 

Az ide járók kapnak diákigazolványt, lesz egészségbiztosításuk, és 20 illetve 25 éves koruk betöltéséig jár nekik a családi pótlék vagy az árvaellátás. A Külkereskedelmi Szakgimnáziumba járók emellé még ingyen nyelvtanfolyamot is kapnak, ami jól jöhet a jövőre felvételizőknek, hiszen akkor már az egyetemre jutás előfeltétele lesz egy középfokú nyelvvizsga, mondta Salusinszky András. Az iskolarendszerű szakképzést elvégzők további kedvezményekkel számolhatnak. Ha 2 év alatt megszerzik az OKJ-s bizonyítványt, és ezután jelentkeznek a felsőoktatásba, 34 plusz pontot kaphatnak a felvételin. Ha valaki szakirányban tanul tovább, azaz például egy OKJ-s pénzügyi számviteli ügyintéző képzés után megy pénzügy-számvitel szakra, több tantárgyból felmentést is kaphat, ha az OKJ-s képzésen tanult tantárgy tematikája legalább 75 százalékban megfelel az egyetemi képzés tematikájának.

A lehetőségeket lehet tanulmányozni a 2019-es Országos Képzési Jegyzékben. A táblázatban az 52-es számmal kezdődő képzéseknél előfeltétel az érettségi. A táblázatban nappali és esti képzések szerepelnek, a TK a fizetős tanfolyami képzésre utal. Ha csak ez szerepel a táblázatban, akkor a kurzus csak önköltséges formában érhető el.  

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal oldalán található keresőben jobban el lehet igazodni. Itt megtalálható, hogy a választott iskolarendszerű OKJ-s képzést az adott megyében hol lehet tanulni. Aki állam által támogatott hiányszakmára jelentkezik, és ezt nappalin végzi el, az jó tanulmányi eredménye alapján még ösztöndíjra is számíthat.

Az ösztöndíjjal támogatott hiányszakmák listáját itt lehet letölteni. Fontos, hogy a támogatás és az ösztöndíj csak a megadott megyékre vonatkozik. A legtöbbnél nem előfeltétel az érettségi, ilyenek például az ács, a kőműves a burkoló, a villanyszerelő vagy a pék szakma.

De van számos példa az érettségihez kötött és ösztöndíjjal is támogatott OKJ-s hiányszakmákra. Íme néhány:

  • Szoftverfejlesztő (Baranya, Csongrád, Nógrád, Pest, Veszprém megye)
  • Nyomdaipari technikus (Békés megye)
  • CAD-CAM informatikus (Csongrád és Zala megye)
  • Gazdasági informatikus ( Nógrád és Somogy megye)
  • Műszaki informatikus (Heves  és Somogy megye)
  • Gépgyártástechnológiai technikus (szinte az összes megye)
  • Autószerelő ( Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád megye)
  • Gyakorló ápoló (szinte az összes megye)
  • Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző ( Nógrád megye)
  • Vegyész technikus (Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom megye)
  • Gyakorló mentőápoló (Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megye)
  • Informatikai rendszerüzemeltető (Budapest és Hajdú-Bihar megye)

Ezeken a szakgimnáziumban folyó OKJ-s képzéseken a tanulmányi eredménytől függően havi 20-50 ezer forintos ösztöndíjat is kaphat a jelentkező. Ezekre a képzésekre szeptemberig lehet jelentkezni.