Rákosit vagy a Bibliát idézte meg Orbán?

2019.07.29. 14:58

Orbán Viktor idei tusványosi beszédében arról is beszélt, hogyan látja az elmúlt három évtized politikáját és benne saját közösségének szerepét. A 2010 utáni időszakról azt mondta, hogy "új nemzeti rendszert kellett kiépítenünk lépésről lépésre úgy, hogy a tömegtámogatottság folyamatos fenntartása és újratermelése mellett kellett sikereket elérni". 

Azt is mondhatnám, hogy úgy éltük meg az elmúlt kilenc-tíz évet, hogy az egyik kezünkben ott volt a kőműveskanál, a másikban pedig a kard

- folytatta a miniszterelnök. 

A kiemelt idézettel kapcsolatban a 168 óra azt írta, hogy ez Rákosi Mátyás egy mondatának parafrázisa. Lakner Zoltán politológus, a lap főszerkesztő-helyettese Facebookra tette ki a 1948. június 13-án elhangzott Rákosi-idézetet: 

Sajnos, a magyar reakció rákényszerít bennünket arra, hogy csak az egyik kezünkben legyen építő szerszám és a másik kezünkben kardot, vagy egyéb védő - és ha szükséges - támadó fegyvert tartsunk.

A poszt nyomán megkérdeztük Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy mit szól a kormányfő a párhuzamhoz, szándékosan parafrazeálta-e Rákosit, vagy véletlen a két mondat és gondolat közötti hasonlóság. Az Index kérdésére Havasi egy bibliai idézettel reagált:

„A kőfalon munkálkodók közül a tehernek hordói egyik kezökkel, a mely a munkát végezé, rakodának, másik kezök pedig a fegyvert tartja vala, a kik pedig építének, azoknak fegyverök derekokra vala felkötve és így építének.” (Nehémiás 4,17-18).

Orbán sajtósa hozzátette: "Lakner úrnak javasoljuk, hogy a ˝Rákosi összes művei˝ mellé a Bibliát is tegye oda éjjeliszekrényére."

Kit parafrazeált Orbán Viktor