Augusztus 6-ig lehet kérni Braille-írásos választási értesítőt

2019.08.01. 09:14
Augusztus 6-ig igényelhetik a látássérültek, hogy Braille-írással készült értesítőt küldjön nekik az önkormányzati választásról a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Ugyanaddig igényelhető az egyszerűbben megfogalmazott tájékoztató is.

A választási eljárásról szóló törvény alapelvei között szerepel a fogyatékossággal élő választópolgárok joggyakorlásának segítése.

Ezért a különféle fogyatékosságokkal élők igényelhetnek

  • Braille-írással készült értesítőt,
  • könnyített formában megírt, azaz egyszerűbben megfogalmazott tájékoztatót is,
  • a szavazás napján akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhatnak,
  • a voksolásához pedig Braille-írással ellátott szavazósablont kérhetnek.

A Braille-írással készült értesítőt és az egyszerűbben megfogalmazott tájékoztató anyagot augusztus 6-án 16 óráig lehet kérni online a Valasztas.hu oldalon, személyesen vagy levélben pedig a választópolgár magyarországi lakcíme szerinti választási irodában.

Ahhoz, hogy a választópolgár a szavazás napján Braille-írásos sablon segítségével szavazhasson, kérelmet kell benyújtania. Ezt augusztus 8-ától teheti meg, és kérelmét legkésőbb október 4-én 16 óráig be kell adnia a Valasztas.hu oldalon, személyesen vagy levélben pedig a magyarországi lakcíme szerinti választási irodában.

A Braille-írással ellátott szavazósablon olyan műanyagból vagy kartonból készített tasak, amely a szavazólap szövegét tartalmazza és a szavazásra szolgáló köröknél ki van vágva.

 A szavazólapot a szavazatszámláló bizottság becsúsztatja a sablonba, a látássérült választópolgár pedig a fülkében kitapogatja a szöveget, a választott lista neve mellett a kivágáson keresztül berajzolja az X-et, majd kiveszi a szavazólapot a sablonból és az urnába dobja.

Amíg nem tudják az összes szavazóhelyiséget akadálymentessé tenni, a választópolgárnak előre jeleznie kell, ha ilyen szavazóhelyiségben szeretne voksolni. A törvény szerint minden település minden választókerületében legalább egy szavazóhelyiséget akadálymentesíteni kell, országszerte 7353 akadálymentes szavazókör van.

A választópolgár - ha a lakcíme szerint kijelölt szavazóhelyiség nem akadálymentes - ugyancsak augusztus 8-ától október 9-én 16 óráig kérheti, hogy akadálymentes helyiségben szavazhasson. Ebben az esetben a helyi választási iroda a lakcíme szerinti szavazóhelyiséggel azonos településen és a választókerületben lévő, akadálymentes szavazóhelyiséggel rendelkező szavazókör névjegyzékébe teszi át.

Aki az egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt mozgásában korlátozott, de nem akar vagy nem tud az akadálymentes szavazókörben szavazni, mozgóurnát igényelhet, amennyiben az a cím, ahova a mozgóurnát kéri, és a választópolgár lakcíme ugyanabban a szavazókörben található. A mozgóurna iránti kérelmet augusztus 8-ától levélben október 9-én 16 óráig, személyesen október 11-én 16 óráig, ügyfélkapus regisztrációval elektronikus úton a szavazás napján 12 óráig kell benyújtani.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla