Kalapácsot ragadtak a szülők, hogy a vakolat ne essen a gyerekekre az iskolában

VT Gyömrő-2
2019.08.17. 17:16
Katasztrófális állapotban van a gyömrői Fekete István Általános Iskola. Miután az egyik tanteremben leszakadt a vakolat, a szülők a kezükbe vették az irányítást, és nekiálltak rendbehozni az iskolát. Bár az önkormányzat az épület tulajdonosa és a Monori Tankerület a vagyonkezelő, a szülők gyűjtenek pénzt a felújításra. Hosszabb távon a megoldás csak egy új épület lehet, viszont arra még éveket kell várni.

Begőzöltem, és azt mondtam, ne csak a videót osszuk meg Facebookon, hanem tegyünk valamit. Ha nem segítenek nekünk a hivatalok, fogjunk össze mi, szülők, hogy amikor bejönnek a gyerekek szeptember 1-jén, akkor ne ezek a borzalmas állapotok fogadják őket

– meséli Vályi Bernadett, hogy miért indította el azt a szülői kezdeményezést, amely két héttel az iskolakezdés előtt nekiállt, hogy saját pénzből, a két kezükkel helyrepofozzák egy kicsit a gyömrői Fekete István Általános Iskolát.

Vályi a szülői munkaközösség augusztus eleji videójára utal, amely drámai képet fest a közel százéves iskoláról. Bemutatják, hogy

  • sok helyen leszakadt a vakolat, és a falakról lepergett a festék,
  • zsúfoltak és levegőtlenek a tantermek,
  • több helyen beázott és dohos az épület,
  • nagyon kevés mosdó jut a gyerekekre,
  • kicsi az udvar és a tornaterem,
  • rosszak a nyílászárók, télen kabátban ülnek a diákok a tantermekben, és
  • 540 főre mindössze egy pici, 36 fős ebédlő van.

Megmozdul Gyömrő az iskoláért

Létrejött egy Facebook-csoport polgári összefogás néven, amibe sorra léptek be a szülők és tenni akaró gyömrői lakosok, akik különböző felajánlásokkal segítették a kezdeményezést, 40-50 fő pedig nekiállt az építési munkáknak.

Már több mint egymillió forint gyűlt össze az iskola alapítványának számláján, van, aki játékokat vagy felszerelést ad a felújításhoz, más ebédet hoz a dolgozó szülőknek, de olyan szülői is akad, aki saját festményét teszi fel licitálásra, hogy a befolyó összeget átutalja az alapítványnak. 

Múlt szerdán egyeztettünk az igazgató úrral és a polgármesterrel, a hétvégén pedig már elkezdtük érdemben a munkát. Szeretnénk felújítani a tornatermet, és lefesteni a folyósokat, osztálytermeket

– részletezi Vályi, akinek idén lesz nyolcadikos a kisebb gyermeke, az idősebb pedig korábban járt oda. Miközben beszélgetünk, a háttérben három anyuka épp a folyosói korlátokat festi, a másik épületrészben a tornaterem felállványozva, és ahogy belépünk, már szemmel látható a változás a videó képeihez képest. 

Le kéne rombolni az egészet

Hajdú András, az iskola igazgatója épp szabadságon volt, amikor a szülők elkezdtek szerveződni. Azt mondja, semmit nem tudott az egészről, amíg haza nem ért. "Talán jó is így, mert így lett igazi alulról szerveződő kezdeményezés" – mondja. 

Két év múlva lesz százéves az iskola, amely két épületből áll: míg az alsós tagozatot már korábban felújították, a felsős tagozat egy olyan épületben van, amely annak idején nem is iskolának épült. Az osztálytermek és a szaktermek például nem egy zárt folyosóról nyílnak, hanem az udvarról, így télen az udvaron keresztül vándorolnak szünetekben a diákok óráról órára, és innen nyílik a mosdó is.

Az iskola műszakilag katasztrofális állapotban van, elöregedett az elektromos hálózat és a fűtési rendszer

– részletezi Hajdú, aki szerint hiába toldozgatják-foltozgatják az épületet, gyökeres megoldást csak az épület bontása, és egy új épület felhúzása jelentene. "Ez persze egy nagyon költséges beruházás, nagyjából másfél-kétmilliárd forint lehet, és nem tud egyik pillanatról a másikra megvalósulni."

Ilyen mértékű kiadásra ugyanis még együtt se képes a Gyömrői Önkormányzat és a Monori Tankerület, kormányzati támogatásra várnak, és még jó esetben is több év lehet, mire ez megvalósul.

Nem fér be több diák az iskolába

Itt azonban sürgős beavatkozásra van szükség, mert a katasztrofális állapot mellett a túlzsúfoltság miatt se lehet rendesen tanítani.

130 százalékos kihasználtsággal működünk. Szeptemberben 540 diák kezdi meg a tanévet, az alapító okirat szerint viszont maximum 432 tanulót fogadhatnánk

– mondja Hajdú.

A probléma nem új, Gyömrő lakossága az intenzív építkezések miatt az elmúlt tíz évben majdnem háromezerrel nőtt. Ugyan már 2018 elején készült egy felmérés, amely figyelmeztette a tankerületet és az önkormányzatot, hogy sürgősen bővítésre vagy új iskolára lenne szükség, az elmúlt másfél évben komolyabb fejlesztés nem indult, az épület tulajdonosa, az önkormányzat, és a vagyonkezelő, a Monori Tankerület egymásra mutogattak, hogy kinek mi lenne a feladata. Nyaranta pedig csak egy-egy apróbb javítást tudtak elvégezni, új iskola nem épült.

Konténerekben lesz a tanítás

Mivel két osztálynak már szeptemberben nem lesz helye, a tankerület ideiglenes megoldásként konténertermekkel bővíti a gyömrői iskolát. Az önkormányzattal kötött egyezségük értelmében Gyömrő feladata volt az iskola melletti telek megvásárlása és közművesítése, míg a tankerület biztosítja a konténereket és azok berendezését.

Aggódunk, hogy mindjárt kezdődik az iskola, és még sehol se látjuk a konténereket

– mondta el az Indexnek Hegyeshalminé Fekete Katalin, a szülői munkaközösség tagja. A probléma az, hogy az önkormányzat csak július végén kezdte el rendezni a telket, majd emiatt csúszott a konténerek szakhatósági engedélyeztetése is, ezért csak szeptember közepén készülnek el. "Szeptember 2-án mindenképp elkezdődik a tanítás, addig muszáj valamilyen megoldást találnunk. Azt jó látni, hogy a szülők mellettünk vannak, már most nagyon szép dolgok születnek itt" – fejti ki Hajdú.

Mivel az új épületre még éveket kell várni, a jövőben valószínűleg még több konténer tanteremmel bővítik az iskolát, ugyanis a gyerekek száma csak nőni fog. 

Kampányolnak az iskolában

Bár a szülők a kezdetektől fogva hangsúlyozzák, hogy ez egy szigorúan politikamentes kezdeményezés, és a legtöbben valóban gyermekük biztonságáért ragadnak kalapácsot, fúrót, a két polgármesterjelöltnek kapóra jött a szülői kezdeményezés a kampányidőszakban.

Mezey Attila, Gyömrő jelenlegi polgármestere például a hétvégén ment el dolgozni az iskolába, és posztolt róla, míg kihívója, Gyenes Levente még gyakrabban jelenik meg a munkálatoknál, és jelentős pénzadományokkal, játékokkal támogatja a felújítást.

Az adócsalás miatt elítélt és lemondatott korábbi polgármester azt mondja, félre kell tenni a politikát, ugyanakkor mint volt polgármester felelősséget érez amiatt, hogy nem sikerült az ő regnálása idején felújítani a romos épületet. Politika ide vagy oda, nem győzte hangsúlyozni lapunknak, hogy volt diákként mi mindenben támogatja most az iskolát, és persze a Facebook oldalára posztolt fotókat se lehet nagyon másként értelmezni, minthogy beindult a kampányidőszak az önkormányzati választásokra.

A szülők továbbra is várják az adományokat és a segítő kezeket, hogy legalább egy kis mértékben el tudják végezni azt a munkát, ami az állam feladata lenne.

Szerettünk volna beszélni az iskola felújításáról Gyömrő polgármesterével és a Monori Tankerület vezetőjével is, ám cikkünk megjelenéséig nem reagáltak megkeresésünkre.   • Hírek
  • Hírek