Először végeztek sikeres csonthosszabbító műtétet Magyarországon

2019.08.22. 20:52

Magyarországon elsőként esett át sikeres csonton belüli végtaghosszabbító műtéten a Semmelweis Egyetem ortopédiai klinikáján egy 40 éves férfi, akinek évtizedeken kellett ortopédiai cipőt hordania, mostanra viszont már mankó nélkül jár – derült ki az RTL híradójának anyagából.

A férfit még februárban operálták a klinikán az új, Magyarországon eddig ismeretlen eljárással, melynek lényege, hogy a beteg végtagjába speciális implantátumot ültetnek, amit ezután egy külső mágneses vezérlővel maga a beteg forgat hónapokon keresztül, így hosszabbítva a végtagot.

Szilágyi Attila bal lába egy születési rendellenesség miatt 4 és fél centivel volt rövidebb a jobbnál, ezért a műtét előtt csak ortopédiai cipőkben tudott járni. Az elmúlt hónapokban ugyanakkor a beavatkozásnak, illetve az utána használt mágneses vezérlő használatának köszönhetően rengeteget javult az állapota, mostanra pedig már mankó nélkül jár, sőt, a komolyabb igénybevételtől sem fárad el.

A következő csonton belüli végtaghosszabbítás az új eljárással válhatóan szeptember végén lesz majd a klinikán. A beavatkozást a társadalombiztosítás egyedi méltányosság alapján támogatja.  • Tippek
  • Árfolyam