Alkotmánybírósághoz fordul az MTA elnöke

2019.08.27. 18:12 Módosítva: 2019.08.27. 18:30

Alkotmányjogi panaszt nyújtott be Lovász László MTA-elnök az Akadémia megcsonkítása miatt, erősítette meg az MTA sajtótitkársága a hvg.hu-nak, a panasz részleteiről azonban nem beszéltek.

A lap birtokába került Lovász-levél szerint „A kutatás, fejlesztési és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról” szóló törvény két ponton sérti az alkotmányt.

Egyrészt ellentétes a tudományos kutatás szabadságáról szóló cikkellyel, másrészt a tulajdonhoz való joggal. Miután a törvény jelentős része szeptember 1-től lép hatályba, a beadvány szövege szeptember 2-től lesz elérhető az Akadémia honlapján.

Másfél hónapja a Parlamentben jelentette be Hiller István MSZP-s képviselő, hogy az ellenzék az Alkotmánybírósághoz fordul az MTA-törvény miatt, mivel ehhez elég aláírás és ajánlás gyűlt össze.

Mint arról beszámoltunk, a hónapok óta tartó tiltakozás ellenére a parlament nemrég megszavazta az Akadémia elleni törvényt (hivatalos nevén „A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról” szóló törvénymódosítást), mellyel Palkovics László kezdeményezésére elvették az MTA-tól az akadémiai kutatóhálózatot, a hazai tudományos élet legfontosabb intézményrendszerét.

A kutatóintézetek a jövőben egy olyan képződmény alá fognak tartozni, melyben a kormánynak meghatározó befolyása van. Az akadémikusok a döntést követően az utcán tüntettek.