Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A Vöröskereszt nevében próbálnak lakáshirdetőktől pénzt szerezni netes csalók

2019.09.15. 20:27 Módosítva: 2019.09.15. 21:35

Pénzmentő akcióval próbálnak magyarokat átverni a Vöröskereszt nevében. A 24.hu részletes cikkben írja le a csalás menetét, ami egy emaillel kezdődik, amiben szír útlevél és egy bőröndnyi euró fotója van, valamint százmilliós összeget ajánlanak fel a kiszemelt áldozatoknak.

A lap egyik olvasója szerint augusztus elején meghirdette lakását, amire egy szíriai nő jelentkezett. A levél szerint nemcsak a lakását akarta a nő megvenni, hanem a segítségét is kérte az eladónak. A történet szerint férje és fia meghalt a polgárháborúban, és a rá hagyott vagyont szeretné kimenekíteni Magyarországra befektetés formájában, mert az ő élete veszélyben van. 

A csaló arra hivatkozott, hogy a Vöröskereszten keresztül, a segélyek küldésével párhuzamosan diplomáciai kézbesítéssel az ügylet törvényes, kockázatmentes és biztonságos. 4,1 millió euró (1,3 milliárd forint) átküldését akarta elindítani, cserébe felajánlotta, hogy a kimenekített pénz 10 százalékát (mintegy 135 millió forintnak megfelelő eurót) megtarthatja olvasónk, ha segít.

Az rossz nyelvezettel megírt levélben kéri, hogy ehhez küldjön nevet, címet, telefonszámot és személyigazolvány-másolatot. 

A Vöröskereszt tud arról, hogy visszaélnek a nevükkel. Határozottan cáfolják, hogy léteznének pénzkimenekítő akciók, és elhatárolódnak minden ilyen esettől. A segélyszervezet szerint ha valaki beszáll egy ilyen akcióba, börtönbüntetést kockáztat, ugyanis egy ilyen ügylet lebonyolítása pénzmosásnak számít. Az összeg 10 százalékának az elfogadása sem legális, mert adóigazolás híján nem fizetné be az összeg 27 százalékát az adóhivatalnak a lelkes segítő. 

Magyarországon a pénzmosás és az adócsalás bűncselekmény. A Btk. módosításával 2012. január 1-jétől az adócsalás helyett költségvetési csalásról beszélünk, amiért szintén szabadságvesztés járhat.

A segélyszervezet szerint a lehúzás a következő szakaszban történik, amikor a behálózott személyt ismét megkeresi a csaló, és értesíti arról, hogy a pénz úton van, de Európába érve megakadt egy vámvizsgálaton, amiről egy hamisított papírt is mellékel, ami szerint olyan vámot vagy egyéb költséget vetettek ki, amit csak a címzett fizethet ki. Ekkor megkéri, hogy utaljon át egy összeget a számlájára, hogy a csomag folytathassa útját. Az utalás után azonban semmilyen csomag nem fog természetesen érkezni. 

A Vöröskereszt kéri azokat, akik ilyen leveleket kapnak, hogy rövid úton hajtsák el a csalókat. Ha ingatlanhirdetésre jelentkeznek, mondják, hogy eladták az ingatlant, és semmiképpen ne adjanak meg semmilyen személyes adatot. 

A Magyar Vöröskereszt mindig közzéteszi adománygyűjtő akcióit hivatalos honlapján és a közösségi média felületein. Amennyiben valaki gyanús adományozói felhívást észlel, érdemes először tájékozódni a honlapjukon, vagy érdeklődni a titkarsag@voroskereszt.hu emailcímen.