A HVSZ Zrt. tagadja, hogy bármi közük lenne a Márki-Zay hivatala elleni kibertámadáshoz

2019.09.17. 13:28 Módosítva: 2019.09.17. 13:29

A HVSZ Zrt.-nek  semmilyen formában nincs köze a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal elleni hekkertámadáshoz, és a polgármesteri hivatalban végzett informatikai feladatellátást sem tagadta meg a társaság, közölte honlapján a cég. Az Ifj. Rapcsák András által vezetett hódmezővásárhelyi önkormányzati cég külön kiemeli, hogy

a polgármesteri hivatalt ért támadással összefüggésben elhangzott híreszteléseket a HVSZ Zrt. határozottan visszautasítja és áll minden vizsgálat elé.

A tavaly februári időközi választás óta a fideszes többségű önkormányzat mellett ellenzéki polgármester vezetésével működő város polgármesteri hivatalát több hekkertámadás is érte, mondta szeptember 14-én Márki-Zay Péter. Előfordult, hogy valaki fizikailag behatolt az önkormányzat épületébe és egy kábel kihúzásával állította le rendszereiket, de idén július 2-án a HVSZ Zrt. egyik gépéről is hekkertámadás érte őket, mondta Márki-Zay Péter. Ebben az ügyben a Nemzeti Nyomozó Irodánál tettek feljelentést.

Márki-Zay arról is beszélt, hogy 2018 őszén azért kényszerült új informatikai szerződéseket kötni a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal, mert a HVSZ Zrt. szerződést bontott velük. A polgármesteri hivatal ezután a Cyber Services Zrt.-vel és a VIAT Vállalati Informatika, Auditálás és Tanácsadás Kft.-vel kötött szerződéseket. 

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) azonban idén szeptemberben szabálytalannak minősítette ezeket. A KBD szerint a polgármesteri hivatal  jogtalanul mellőzte a közbeszerzési eljárást, a hatóság ezért összesen 13 millió forint bírságot szabott ki, és semmissé tette a megállapodásokat.

Márki-Zay szerint politikai alapon hozta ki elmarasztaló ítéletét a döntőbizottság néhány héttel az önkormányzati választások előtt. Márki-Zay megalapozatlannak tartja a döntés indoklását is, amely szerint azért kellett volna pályázatot kiírniuk, mert ezek a szolgáltatások nem köthetők az önkormányzat alapfeladataihoz. 

A HVSZ Zrt. szerint a Polgármesteri Hivatal jogsértő módon kötött kibervédelmi és informatikai szakértői szerződéseihez a HVSZ Zrt.-nek semmilyen formában nincs köze, a hivatal a jogsértő szerződéseket saját hatáskörében intézte, a szerződések tárgyában szereplő tevékenységek soha nem képezték a HVSZ Zrt. feladatellátásának részét. Az ő bevonásukra csupán 2018 áprilisától, kifejezetten a polgármesteri hivatal saját kérésére, időlegesen, a hivatal teljes informatikai csoportjának távozása miatt került sor. A hivatal saját informatikai csoportjának újjászervezésével és betanításával a társaság további jelenléte szakmailag indokolatlanná vált.