Felfüggesztettet kapott a 65 éves nő, aki élve elásott három kismacskát Soroksáron

2019.09.20. 14:28

Pénteken állították bíróság elé gyorsított eljárásban azt a soroksári nyugdíjast, aki kertjében élve eltemetett három kismacskát. Állatkínzás kísérlete miatt 1 év börtönbüntetésre ítélték, aminek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztették - közölte a Fővárosi Törvényszék.

A nő szeptember elején társasházuk közös udvarának elhanyagolt, bokros részén három kismacskát talált. Fogott egy ásót, gödröt ásott, amibe egyenként belerakta a háromhetes állatokat, majd a gödröt a kiásott földdel betemette, és a gödör helyét letapogatta. A társasház egyik lakója, miután értesült annak gyanújáról, hogy élve eltemették a kismacskákat, rendőrségi bejelentést tett.

A rendőrök és a helyi állatmentő szolgálat vezetőjének szakszerű beavatkozása mentette meg a kismacskákat. A földet és homokot eltávolították a szájukból, szemükből és fülükből, kaptak inni is, így életben maradtak.

Az ügyészség szerint a gyanúsított szándéka a kismacskák elásásával azok elpusztítása volt. Azzal, hogy az állatokat élve ásta el, különös szenvedést okozott számukra. Az egyik macska saját erejéből kiásta magát a gödörből, míg a másik kettő legalább 12 órát töltött a földben elásva, külső segítség nélkül a pusztulásuk biztos bekövetkezett volna.

kismacskaclk2.png
Fotó: Police.hu

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a nő 65 éves életkorát, büntetlen előéletét, beismerését, őszinte megbánását, egészségi állapotát, valamint azt, hogy a cselekménye kísérleti szakaszban maradt.

Súlyosító körülményként a hasonló bűncselekmények elszaporodottságát vette figyelembe, valamint azt, hogy különös szenvedést okozott az állatoknak.

A bíróság szerint a kiszabott büntetés megfelelő visszatartó erővel bír mind a terhelt, mind a társadalom többi tagja számára a hasonló bűncselekmények elkövetésétől. Mivel a bíróság úgy ítélte meg, hogy jelen esetben az enyhítő körülmények vannak túlsúlyban, és a terhelt tanul a bíróság határozatából, a büntetés végrehajtásának felfüggesztése mellett döntött.

A végzés jogerős.

Régen ez bevett szokás volt - mondta

A Bors szerdán közölt helyszíni riportot az ügyről, amiből kiderült, hogy a kismacskák már jól vannak, egyiküknek a szeme megsérült, és a három muskétás után Athos, Porthos és Aramis névre keresztelték őket az állatvédők. A nő azt nyilatkozta, hogy  szerinte a „régi rendszerben” ez teljesen bevett szokás volt, az újszülött cicákat rengetegen fojtották vízbe vagy temették a föld alá. Ő pedig csak jót akart, az anyacica ugyanis állítólag magukra hagyta őket.