Törvénysértő a kormány titkolózása a fóti gyermekotthon ügyében

2019.09.20. 13:55

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) ki kell adnia a fóti gyermekközpontban elhelyezett gyerekek további ellátásra vonatkozó adatokat, erről döntött a Fővárosi Törvényszék a tegnap meghozott elsőfokú ítéletében – számolt be a Magyar Helsinki Bizottság

Azaz az Emmi nem titkolózhat tovább arról, hogy a különleges ellátást igénylő gyerekek, illetve a felnőtt kísérő nélküli menekült gyerekek 2019. május 31. utáni ellátására pontosan melyik helyszíneken, melyik intézményekben kerül sor. Az adatokat Szél Bernadett képviselő akarta megtudni, és még áprilisban a Magyar Helsinki Bizottság segítségével fordult bírósághoz.

A kormány februárban kész tényként jelentette be a fóti Károlyi István Gyermekközpont megszüntetését és az ott élő gyerekek átköltöztetését. Az illetékes tárca sem annak elfogadható magyarázatát nem adta, hogy mi szükség felszámolni a jól működő és a gyerekek speciális helyzetének megfelelő ellátást biztosító intézményt, sem arról nem volt hajlandó nyilatkozni, mi fog a gyerekekkel történni, hova viszik át őket, és milyen körülményekre számíthatnak.

Szél Bernadett március 12-én kérte ki a közérdekű adatokat, a minisztérium azonban megtagadta a kiadásukat. Csak annyit válaszoltak, hogy döntéselőkészítő adatokról van szó, amik 10 évig nem nyilvánosak. A képviselő nem nyugodott bele az abszurd elutasításba, és a Magyar Helsinki Bizottság segítségével bírósághoz fordult.

A bíró ítélete szóbeli indoklásában elmondta: a kért adatok kapcsán teljesen mindegy, hogy azok döntéselőkészítő adatok egy folyamatban lévő ügyben vagy olyanok, amikkel kapcsolatban már megszületett a döntés, mindkét esetben nyilvánosnak kell lenniük.

A per során kiderült, hogy a tárca nincsen birtokában a fóti központ bezárása szakmai tervének, ezért a bíróság az erre vonatkozó kereseti kérelmet elutasította. A jogi képviseletet ellátó szervezet szerint különös, hogy egy ilyen volumenű változtatásról semmilyen tervvel nem rendelkezik a szaktárca, és minderre csak a per során jön rá.