A vadászok miatt egy hónapig csak munkaidőben lehet kirándulni a Velencei-hegységben

2019.09.21. 15:58

A vadászidény miatt szeptember 23-tól egy hónapon át csak reggel 9 és délután 3 között, vagyis munkaidő alatt lehet kimenni a Velencei-hegység erdejébe, ezután, tehát délután és este a vadászoké a terep, írja a 444.hu.

A korlátozást szeptember 5-én rendelte el a Tradicionális Vadásztársaság, ami a Velencei-tótól északra eső erdőkben jogosult vadászatra. Ez viszont teljesen szabályos, a törvény szerint "a vadászat időtartamára a vadászatra jogosult az erdőgazdálkodó hozzájárulásával átmenetileg korlátozhatja az erdő egyes részeinek a látogatását".

A kirándulástilalom a Székesfehérvár-Pátka-Lovasberény-Sukoró-Pákozd által határolt erdőkre vonatkozik, ez az öt település veszi körbe a Velencei-hegységet. A Budapesti Erdőgazdasági Zrt. egy rajzot is feltöltött az oldalára eligazodásképp, bár sokat nem lehet belőle kivenni:

Ugyanitt azt is írják, a korlátozás ideje alatt a turistautakra sem lehet rámenni, az intenzív vadászat ugyanis veszélyes lehet, és a vadállománynak is kell a nyugalom.

A lap megkereste az Erdőgazdaságot, olyan kérdésekkel, hogy mi az oka annak, hogy egyszerre ilyen nagy területen, ilyen hosszú ideig vezetnek be korlátozást, amire napokkal később annyit választ kaptak: a válaszok régóta készen vannak, csak az Agrárminisztérium még nem adott engedélyt arra, hogy elküldjék azokat.