Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Van, ahol decemberben szavaznak, van, ahol még nem tudni, mikor

2019.09.24. 12:45

A Veszprém megyei Balatonszepezden decemberre írták ki az időközi polgármester-választást, a Zala megyei Lakhegyen azonban még nem döntöttek az új polgármester és képviselők megválasztásának időpontjáról, írja az MTI. A magyarországi települések közül Balatonszepezden és Lakhegyen jelöltek hiánya miatt nem tudnak október 13-án polgármestert választani, Lakhegyen képviselőket sem.

Balatonszepezden az önkormányzat által az MTI-hez kedden eljuttatott tájékoztatás szerint december 8-ára tűzte ki az időközi polgármester-választást a helyi választási bizottság. A településen október 19-én indul a jelöltállítás, így november 4-ig lehet majd leadni az ajánlóíveket.

Az időközi polgármester-választás időpontjáig a jelenlegi, független polgármester, Sebestyén László mandátuma meghosszabbodik. Október 13-án azonban a képviselő-választás nem marad el a településen, és a megyei listára is szavazhatnak a balatonszepezdiek.

Lakhegyen egyelőre nem döntöttek az időközi választás időpontjáról - közölte a helyi választási bizottság elnöke kedden az MTI megkeresésére. Béry Lászlóné azt mondta, hogy a szükséges eljárási határidőket és az év végi ünnepeket is figyelembe véve januárra lenne érdemes kiírni az időközi szavazást. Erről azonban a bizottság tagjaival még nem egyeztettek.

Ürmösiné Kőmíves Eleonóra, az Egervárral közös önkormányzati hivatal jegyzője, egyben a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek elmondta: a zalai településen október 13-án a polgármester- és képviselőjelöltek hiánya ellenére lesz szavazás, de csak a megyei listára adhatja le voksát a helyben élő csaknem négyszáz szavazópolgár. A jelenlegi polgármester és a képviselő-testület mandátuma pedig meghosszabbodik a később kiírandó időközi választás időpontjáig.