Kormánypárti polgármesterjelöltek is válaszoltak a TASZ felhívására

2019.09.26. 15:16 Módosítva: 2019.09.26. 15:17

Kormánypárti és ellenzéki polgármesterjelöltek is válaszoltak a TASZ és a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület kezdeményezésére, és vállalták, hogy mindent megtesznek az idősek és a gyermekek házi segítségnyújtásának érdekében, közölte a TASZ.

A TASZ és a Lépjünk, hogy léphessenek! nyílt levélben hívta fel a polgármester-jelöltek figyelmét arra, hogy ők is segíthetik a 24 órában gyermeküket vagy idős hozzátartozójukat otthon ápoló családokon. 

A nyílt levélre már több mint húsz polgármesterjelölt válaszolt, és az abban foglalt nyilatkozat aláírásán túl is jelezték, hogy fontosnak tartják a kérdést. A polgármesterjelöltek közül a legtöbben a házi segítségnyújtás bővítését említették. A jelöltek nagy része egyetértett a nyilatkozattal, amelyben a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás kiterjesztése, krízishelyek kialakítása, nappali ellátó intézmények létrehozása és a személyi segítő szolgáltatások 24 órás ügyeleti rendszerének kialakítása is szerepel.

Egy fővárosi kerületi ellenzéki jelölt azt ígéri, hogy az érintettek lakásviszonyaira, a fogyatékos gyermekek oktatási helyzetére és a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatására is figyelmet fordítanak. Egy kormánypárti jelölt bentlakásos idősotthon létrehozására tett ígéretet. A jelenleg regnáló, és a választáson újrainduló polgármesterek azt bizonygatták, hogy minden jól működik településükön.

Válaszolt a felhívásra Tarlós István Budapest főpolgármestere is. A főpolgármester hivatalán keresztül arra tett vállalást, hogy az önkormányzat által fenntartott idősotthonokat „továbbra is egyre magasabb színvonalon működteti”, és önként vállalt feladatként működteti az időskorúak átmeneti gondozóházát.

Debrecen polgármestere a házi segítségnyújtásban ellátható személyek számának emeléséről számolt be, Budaörs vezetője pedig azt írta, hogy az önkormányzat által nyújtott támogatások személyre szólóak és egyediek.

A polgármester-jelöltek eddig beérkezett válaszai a TASZ honlapján olvashatók. A két szervezet továbbra is várja a polgármesterjelöltek válaszait a nyílt levélre. Ezek alapján rövidesen közzéteszik az országos helyzetképet bemutató térképüket is.