Orbán: Ha rendőr vagy katona kell Olaszországba, akkor küldünk

2019.09.27. 08:15

„Sunyi oldalvágásnak” minősítette Orbán Viktor, hogy az Európai Bizottság tagjának jelölt Trócsányi Lászlót összeférhetetlenségre hivatkozva elutasította a Bizottság. 

A kormányfő a Kossuth rádióban elmondta: Trócsányi „kiváló ember, nemzetközi tekintélyű jogtudós és tapasztalt diplomata, alkalmas ember arra, hogy biztossá váljon, mi, magyarok büszkék lehetünk rá”, ám  „bűne, hogy segített a kormánynak megvédeni Magyarországot a migrációtól, és segített abban, hogy okmányok nélkül senki se tehesse a lábát Magyarországra” – mondta a miniszterelnök.

Orbán beszélt az Európai Bizottság vezetőjével, de Ursula von Leyennel abban maradt, hogy a további lépések előtt a magyar fél megvárja a jogi bizottság írásos véleményét a döntésről.

Milyen lobbitevékenység folyhatott itt? – kérdezte a műsorvezető.

A válasz Orbán szerint egyszerű: zajlik a harc „az európai bevándorlásellenes és bevándorláspárti erők között, régi fogalmak szerint a jobboldal és a baloldal között.”

Új jelölt kell? – érdeklődött a műsorvezető.

Ha szükséges, „van a zsebemben második, harmadik és negyedik megoldás is”.

„Meglátjuk majd, melyiket húzza elő” – nyugtázta a helyzetet a rádió műsorvezetője, aki ezután Olaszországra tért át.

Visszaszállítási kvótában benne lenne Orbán

Orbán elmondta, azért fogadta el az olasz meghívást, mert az olasz miniszterelnök is ott volt. A találkozó szerinte nagyszerű rendezvény volt: „Olasz hazafiak voltak, a mi fajtánk, azt is mondhatnám. 2004-2005-ös polgári körös összejövetelre hasonlított” – mondta a kormányfő, aki aztán arról beszélt, hogy az olasz kormányt választások nélkül alakították át, elmozdítva szövetségesét, Matteo Salvini belügyminisztert, „aki igyekezett megállítani a migránsokat”.

Ezzel a magyar kormány átmenetileg elveszített egy szövetségest Olaszországban – ismerte el Orbán, de elmondta: a rendezvény jó alkalom volt arra, hogy tisztázza, miben hajlandó és miben nem hajlandó segíteni Magyarország. A határvédelemben igen,

ha katona vagy rendőr kell az olasz határokra, akkor tudunk segíteni,

akár egy olasz határszakasz ellenőrzését is kész átvenni Magyarország, ha felkérik rá.

A „szétosztási kvótát” Orbán továbbra sem fogadja el, de kész lenne részt venni a migránsok hazaszállításában. „Magyarország szívesen vállal hazaszállítást, akkor is, ha nem Magyarország területén vannak” – mondta a kormányfő.

Orbán szerint a politikai képlet egyszerű mindenütt: „Ha baloldali kormány jön, akkor megnyitják a kikötőket, jönnek a migránsok és az adóemelések.” 

„A baloldal azért nyitja meg a kikötőket, hogy később a migránsoknak megadja az állampolgárságot. Ők utána mindig a baloldalt fogják támogatni, de a jobboldalt meg a keresztény pártokat sosem, mert ők muszlimok.”

Ezzel hosszú távon és történetileg is eldőlne a versenyfutás a jobb- és baloldal között. Akinek van szeme a látásra, az pontosan tudja, hogy mi történik – mondta Orbán.

Orbán szerint a migránsok európai beáramlásának oka, hogy „egyedül Európa enged az öngyilkos hajlamainak, és nem védi a saját identitását.” Ausztrália messzire szállítja, a muszlim országok be sem engedik a migránsokat. Orbán szerint valóban nehéz sorsuk van az Afrikában, Közel-Keleten élőknek, de azért jönnek Európába, mert beengedik őket.

Orbán sajnálja Karácsonyt

Ezután a Fidesz vasárnap esedékes tisztújító gyűlése volt a téma. „A Fidesz elnökének lenni nehéz, de szép munka. Kormányzó pártnak lenni is nehéz, nemcsak nekem, hanem a tagoknak is” – mondta Orbán, megemlítve a „bevándorlási csatát”, a 2008-as válságot, amely után „talpra kellett állítani az országot”. De nehézség az is, hogy 

 brutálisak a belpolitikai viták. Rég voltak ilyen közönségesek és durvák, mint manapság

– mondta Orbán.

„Nem csoda, hogy a többiek bele is roggyantak” – mondta Orbán, megjegyezve, hogy ő harminc éve van a politikában, mások elmaradoztak, a régi pártok eltűntek.

A kongresszus az önkormányzati választás küszöbén lesz. „Budapest különösen fontos, látom a kampányeseményeket”, de ezek minősítése nem a miniszterelnök feladata. „Nekem volt kihívóm a baloldal főpolgármester-jelöltje, volt ő kormányfőjelölt,

Karácsony Gergely csetlik-botlik, lassan megsajnálom, olyan lehetetlen helyzetekbe sodorja magát, de remélem, az emberek majd alkalmas embereket választanak, nemcsak Budapesten, de máshol is.

Lesz még tejjel-mézzel folyó kánaán

Orbán optimista az önkormányzati választást illetően, amelyen sosem volt még a pártnak ennyi polgármesterjelöltje, mint most. „Munkából ma az ember fenn tudja tartani a családját. Nem mondom, hogy kolbászból van a kerítés, tejjel-mézzel folyó kánaán lesz majd, az még odébb van. Messze van még, hogy nagyvonalú és udvarias országot lássak magam előtt, de eljön az az idő is.

Orbán szerint „ez a hangulat, ami önbecsülést ad, az sokkal erőteljesebb, mint százhúsz éve volt, ezt nyugodtan írhatjuk a Fidesz javára. Nemcsak az övére, de az övére is.”